Гърбът ви боли, краката ви са отекли и едва стъпвате. Това се дължи на промените в опорно-двигателната система, които настъпват през бременността. С нарастването на корема тежестта се измества напред и се появяват различни неразположения. Може да се справяте с тях, като следвате някои прости правила.Време за пазар
Гърбът и кръстът ще ви болят по-малко, ако забравите тежките пазарски чанти. Носенето на огромни торби натоварва и без това преразтегнатите ви мускули. Ето защо направете списък с всичко необходимо, от което се нуждаете през седмицата. Разпределяйте покупките за определени дни. Помолете партньора си или близка приятелка да ви придружава в обиколката по магазините. Вземете си платнена чанта на колела, с която да превозвате по-тежките покупки. От значение е, когато носите торбите, често да ги премествате от едната в другата ръка, за да може натоварването да се разпределя и да не се навеждате само на една страна.

Не робувайте на бабините деветини и започнете отрано пазаруването за бебето. Направете подробен списък с необходимите неща. Проучете предварително след консултация с приятелки и с Интернет кои са най-добрите магазини и отделяйте по две часа дневно за обиколки. Разходките са полезни, но не и когато по цял ден сте навън в безцелно щуране от магазин в магазин. Дългото ходене може сериозно да натовари кръста и гръбнака ви. Ако се почувствате уморена, седнете да си починете.

Дишайте правилно
Не пропускайте една от най-важните лекции на курса за родители – как да дишате правилно. През последните седмици от 9-те месеца бебето ще притиска диафрагмата ви и ще ви е все по-трудно да си поемате дълбоко въздух. За да отстраните този проблем, разпределяйте храната си на малки порции за целия ден и не правете много физически усилия. Правилното дишане ще ви помогне изключително много да избегнете силните болки в гърба, защото ще освободи напрежението, което се натрупва в мускулите в тази част на тялото. 


Позата е важна

Ако работата ви изисква да седите по цял ден в една и съща поза, не се чудете, че гърбът ви боли. Важно е често да сменяте позата си. Изберете стол с удобна облегалка. Ставайте през час и се разхождайте поне 10 минути. Снабдете се с малко столче и го сложете под бюрото. Качвайте краката си на него, за да могат мускулите на прасците ви да си почиват и да изпомпват застоялата кръв към сърцето.
С напредването на бременността вече няма да може да спите добре по гръб или по корем. Легнете на една страна и поставете малка възглавница между глезените и коленете. Добре е също така да повдигнете леко долния край на матрака.

Помощ от метлата
За да облекчите болките в гърба, може да се възползвате от помощници като подочистачката, метлата или обувалката… Те ще ви помогнат да стигате до високите шкафове и рафтове, без да се катерите или да се протягате излишно. Ако пък трябва да се наведете, не клякайте, а се пресегнете, като се стремите да държите гърба си изправен.
Ходенето през бременността също е изкуство. Стегнете мускулите на седалището и наклонете таза леко напред. Когато седите права дълго време, подпрете (на стол или маса) се на една ръка. Може дори да използвате половинката си като опора.

Обувки и панталон за мама

Не мислете, че само упражненията ще ви спасят от болките в гърба и краката. Това, че всеки месец качвате по 1–2 килограма може да има и предимства. Настройте се позитивно и… бързо на шопинг. Купете си удобни дрехи за бъдещи майки – панталон с ластик на кръста и ¾ чорапи, които да не притискат вените. Забравете тесните блузки. Те само ще затруднят дишането ви.
Изберете си подходящи ортопедични обувки. Оставете обувките с висок ток за момента, когато бебето вече е факт. Равните подметки също не са много подходящи.

Хайде на спорт

Плуването е една от най-полезните гимнастики за бъдещите майки и за него почти няма противопоказания. Ако нямате някакви заболявания, този спорт се разрешава от началото на бременността до края на 8-ия месец. Добре е да знаете обаче, че плуването на дълги разстояния не се препоръчва. Подходяща е леката водна гимнастика, която ще тонизира мускулите ви и ще ви предпази от качването на прекалено много килограми. Най-добре е да плувате по корем, така бебето ще почувства нежния масаж. Избягвайте да плувате по гръб, за да не натоварвате гръбнака.

Силвия Никифорова
инструктор по фитнес