Ако сред зеленчуците има благородник, това е патладжанът. Той е „облечен” в лилаво – цвета, символизиращ величие и благородство. Култивиран и отглеждан от стари времена в Източна и Южна Азия, днес патладжанът е познат в целия свят. Има продълговата форма, а кората му е тъмнолилава.
Ако опитате суров патладжан, той леко нагарча, макар че вече са култивирани и сортове, които не горчат. Този зеленчук няма специфична миризма. Можете да го консумирате печен, варен, пържен, паниран, на скара, консервиран... За да усетите истинския му вкус, обелете го, нарежете и го посолете, а след половин час отцедете горчивия му сок.



Патладжанът може да се включва в различни ястия: гювеч, постна и месна мусака... Подходящ е за салати, запеканки, пици.
Може да се нареже на ленти, кубчета, кръгчета и да се задуши.. Подходящи за патладжана подправки са лук, чесън, магданоз, дафинов лист, чили, червен пипер, босилек, майорана. Най-вкусен е напълнен с кайма, със смес от зеленчуци или сирена или с паста от майонеза и орехи.


Единственият недостатък на патладжана е скрит в кората му.

Лилавият й цвят идва от естествената природна боя индиго. Тя обаче дразни бъбреците и жлъчните пътища и понякога може да предизвика бъбречна или жлъчна криза. Заради това по-добре е кората на патладжана да се отстранява. Той съдържа по-малко оксалати от червения домат, които пък са причина за образуване на жлъчни и бъбречни пясъци и камъни.
В патладжана има много витамин С. Полезните вещества, които се съдържат в него, се съхраняват при печене или задушаване. Той е богат на
важни за здравето минерали
Желязото се бори с анемиите и укрепва имунната система.
Магнезият изгаря мазнините, потиска стреса, успокоява нежелани маточни контракции при бременност, помага в усвояването на калция.
Йодът помага за растежа и умственото развитие. Натрупва се в патладжани, отглеждани близо до море, или в почви, богати на йод.
Селенът и цинкът са изключително добри антиоксиданти.
Фибрите (баластни вещества) предотвратяват запека.
Когато е подправен с магданоз, кисело мляко или с майорана, патладжанът значително намалява отоците. А съчетанието му с чесън и чеснов сос засилва бактерицидното и антиоксидантното му действие. Зеленчуковата захар в този зеленчук е малко. В него почти няма  мазнини и белтъци.

Подходящ е за диети.

Патладжанът винаги се консумира добре обработен, а не суров. Той придава на ястията особено приятен вкус. У нас е много популярен и се яде целогодишно. С него се приготвят кьопоолу, имамбаялдъ, гръцка мусака.

Подправяйте го със зехтин или със слънчогледово олио

Не го солете обилно. Добавяйте към него не лимон, а висококачествен оцет. Когато го пържите или панирате, използвайте зехтин и тефлонов тиган. Тогава той поема по-малко мазнина. Изпържения патладжан е добре да консумирате с доматен сос или с кисело мляко. Когато е сготвен, не бива да престоява повече от 24 часа в хладилника.
Патладжанът е изключително подходящ за менюто на бременни, родилки и кърмачки. Консумирайте го един-два пъти седмично.

Д-р Милка Жижанова-Милушева
диетолог

Пица с патладжан


Продукти за 6 души: 250 г тесто за пица, 1 голям патладжан, 1 глава лук, 200 г доматено пюре, 6 тънки резена моцарела, 50 г сирене ементал, 1 ч.л. риган, 2 с.л. зехтин.
Приготвяне. Обелете и нарежете патладжана на тънки резени по дължина, посолете го и го оставете ? ч., за да се отдели горчивият сок. Нарежете и лука на фини кръгчета. Поставете зехтина в тефлонов тиган и задушете под капак патладжана и лука. Разточете тестото и го намажете с доматената салца, а отгоре разпределете задушения лук и патладжана. Покрийте с моцарела и настъргания ементал. Поръсете с риган. Печете 15 мин в предварително загрята фурна на 180?, докато сиренето добие златиста коричка.
Пицата се яде топла с айран. Добър апетит!