През годините съм виждала хиляди снимки на този десерт, но все не се осмелявах да го приготвя, защото е доста капризен. Ето, че най-накрая се престраших и резултатът е налице. Имах опасения, че ще се получи твърд заради многото белтъци, но царевичното брашно придаде неповторима мекота отвътре. Може да гарнирате с различни сезонни плодове. Съветвам да експериментирате и с топинга. Оригиналната рецепта е със сметаново покритие, но като един истински фен на маскарпонето, просто не можах да устоя, а резултатът въобще не ме разочарова.

Необходими продукти:

6 белтъка

100 г кокосова захар

1 с.л. царевично брашно

1 ч.л.  ябълков оцет

щипка сол

За топинга:

100 г маскарпоне

70 г кокосова захар/мед

ликьор от череши

плодове за декорация

Начин на приготвяне

  1. Разбийте белтъците заедно със солта, като прибавяте захарта на три пъти, а не наведнъж.
  2. След като белтъците за разбити на сняг, добавете ябълковия оцет и брашното и разбъркайте добре ( 30 секунди с миксер).
  3. Изсипете сместа в тавичка върху хартия за печене и с помощта на шпатула се опитайте да оформите блат, който е висок 8–9 см.
  4. Печете в предварително загрята на 130 градуса фурна, като след 15-ата минута намалете фурната до 100 градуса. Печете около 1–1 часа и 10 мин.

Важно! Не отваряйте фурната, докато се пече блатът – обемът ще спадне веднага, а това е ефект, който не желаем.

  1. След като сладкишът е изпечен, нека се охлади за час и след това покрийте с кремчето.
  2. За топинга просто разбийте с миксер всички продукти до получаване на хомогенна смес. Може и да не използвате ликьор, ако искате да споделите това изкушение с вашите дечица.
  3. Гарнирайте с плодове по избор.

pavlova