Донътите са храна, която в Лондон може да намерите на всеки ъгъл, във всяка кафетерия, сладкарничка и супермаркет. Изключително вкусни, но заради това, че са пържени и доста калорични, почти ги избягвам. Един ден реших да експериментирам и да направя собствена версия от печени донъти, както и да приготвя здравословна заливка. Да си призная, не очаквах, че ще станат толкова ароматни, меки и с наситен вкус. Купешките отдавна вече са в историята. Рецептата вече е в ръцете на всичките ми приятелки, които приготвят донътите за децата си и ги хапват с голямо удоволствие.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
3 яйца
40 г кокосова захар
1 с.л. фъстъчено масло
20 мл бадемово мляко
70 г бадемово брашно
1 с.л. кокосово олио
щипка бакпулвер
ЗА ЗАЛИВКАТА:
черен шоколад
100 г маскарпоне
ягоди
банан
боровинки
мед
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Разбийте яйцата, кокосовата захар, фъстъченото масло и бадемовото мляко.
- Разтопете кокосовото олио и го прибавете към сместа заедно с бакпулвера. Разбийте добре до получаване на хомогенна смес.
- Добавете бадемовото брашно и разбъркайте с дървена лъжица.
- Печете на предварително загрята на 180 градуса фурна във форма за донъти. Ако не разполагате с такава, може да използвате форма за мъфини. От фолио за печене направете конус и го сложете в средата на самата формичка, за да се образува дупчица в средата на донъта.
- Заливката се приготвя, като смесите маскарпонето и меда и го разбиете добре в блендер. Разделяте сместа в купички на няколко равни части и към всяка прибавяте плод. Разбивате добре, след което заливате. За шоколадовата заливка просто разтопих шоколада на водна баня и залях. Може да поръсите с бадемово брашно, за да се получи по-примамливо за окото.