Ябълката е най-консумираният плод в света. А бебешките храни са немислими без нея. Ябълката е добре познат символ на любовта, брака, пролетта, младостта, плодородието, дълголетието или безсмъртието, а християнската традиция я свързва с изкушението и с първородния грях. Адам и Ева са изгонени от рая за това, че са отхапали от забранения плод. Ябълката, подарена на Афродита, разгневила пренебрегнатите богини и те отмъстили, като предизвикали Троянската война. Нютон открил идеята за всеобщото притегляне, след като видял как ябълка пада от дървото…


Гръцката, келтската и скандинавската митология описват ябълката като прекрасен плод, който дарява сила на боговете. Ябълката е задължителна за българската коледна трапеза, при приготвяне на сурвачките, при сурвакането се споменава за берекет и здраве на стопаните. На еврейската новогодишна трапеза ябълката и халвата с мед символизират предстоящата “сладка” година. Ябълката се използва и като лекарство. Хипократ казвал, че плодът прочиства кръвоносните съдове, запазва еластичността им, укрепва имунната система и действа профилактично. Той обявява ябълката за елексир на младостта.

Топ достойнства
Ябълките съдържат 83.5% вода, 14.7% въглехидрати, голяма част от които са захари. В тях преобладава фруктозата, следвана от глюкозата и захарозата. Съдържанието на общото количество захари в отделните сортове е различно. Българските ябълки съдържат 2–3 пъти повече захари в сравнение със “сестрите” си от по-северните страни с по-хладен климат.
Пектинът в плода е 0.8 до 1.77%. Ябълки, които имат повече пектин, се използват най-вече за приготвяне на мармалад. От количеството на дъбилните вещества зависи потъмняването на месестата част при нарязване. От минералите първенец е калият – 144 мг%, а от витамините – витамин С. Витамините се намират предимно в кората и в месестата част непосредствено под кората. Там е “находището” и на етеричните масла, които придават съответен вкус и аромат и предпазват от загниване.


Химичният състав и хранителната стойност на ябълките се влияят от много фактори – географска ширина, надморска височина, почва, торене, напояване, сорт и др. В години с дъждовно и прохладно лято ябълките имат по-ниски вкусови и хранителни качества, защото в тях се образуват по-малко захари и ароматни вещества. При торене на дърветата само с азотни торове съдържанието на захари в плодовете намалява, а при торене с по-големи количества фосфорни и калиеви торове то се увеличава. При прекомерно напояване и съдържанието на сухо вещество в ябълките намалява и те стават по-воднисти. С богатството си от захари, органични киселини, минерални соли, витамини и ензими този плод действа благоприятно върху човешкия организъм и затова трябва да присъства всеки ден в менюто. Ябълките подпомагат храносмилането, като стимулират отделянето на обилна слюнка и повече храносмилателни сокове. В природолечението плодът се смята – особено при деца – за ефикасно средство против запек. Прясната ябълка служи и като естествена четка за зъбите – почиства зъбния емайл и подобрява тонуса на дъвкателните мускули. Полезна е и за венците.
Поради ценните си хранителни качества и възможността да се намери целогодишно в прясно състояние ябълката е една от първите храни, които се дават на детето.
За да съхранявате правилно ябълките, нареждайте ги в щайги на 1 или 2 реда, като увивате всяка поотделно в хартия. Поставяйте щайгите в проветриви помещения при температура, не по-висока от 8 оС. По този начин плодовете издържат до пролетта. Добре е през 2–3 седмици да ги преглеждате и да отстранявате изгнилите.

Детска ябълкова кухня
Сок от ябълки
Измийте добре със студена вода, а след това облейте с вряла вода и настържете на ренде 100 г ябълки (2 средно големи ябълки) – пресни, зрели, напълно здрави, без петна и наранявания. Получената каша прецедете през изварена двуслойна марля. Към отделения сок прибавете 1–2 чаени лъжички захарен сироп в зависимост от сладостта на плода. Ще получите около 30 мл сок. Дайте го веднага на детето. Така приготвеният ябълков сок може да се пие от кърмачето след навършване на 1 месец.

Млечно-плодова каша (кисел)
Продукти: 100 г ябълки, 10 г захар (2 ч.л.), 15 г (1 неравна с.л.) нишесте, 100 мл (½ ч.ч.) прясно мляко, 150 мл (¾ ч.ч.) вода. Приготовление: Измийте добре ябълките и ги настържете на ренде. Разбъркайте нишестето с малко вода и го изсипете във врящото мляко, като бъркате непрекъснато. Получената смес оставете да се вари до сгъстяване. Прибавете накрая при постоянно бъркане суровата плодова каша към млечната каша.
По този начин може да приготвяте плодово-млечни каши от всички плодове: череши, вишни, дюли, круши, праскови, кайсии и т.н. Киселите са подходящи за кърмачета след 5-месечна възраст.

Крем с ябълки (1 порция)
Продукти: 300 г ябълки, 30 г (1 пълна с.л.) захар, 30 г (2 с.л.) сметана, 30 г (2 с.л.) сироп от вишни или малини.
Приготовление: Измийте, обелете и изчистете от семките ябълките и ги нарежете на тънки филийки. Поставете ги в тенджера със захарта и с една супена лъжица вода. Оставете да се варят на слаб огън, докато се получи гъста и сладка фруктова каша без сок. Отстранете и изчакайте да изстине. Разбийте на пяна сметаната с 2 чаени лъжички пудра захар и смесете с фруктовата каша преди поднасянето. Поставете десерта в купичка и полейте със сироп от вишни или малини.

Ако към края на бременността Ви се налага често да ставате нощем, за да тичате до тоалетната, може да се възползвате от една изпитана рецепта. Хапнете преди лягане сушени плодове, за предпочитане ананас.
Опитът показва, че по този начин се намалява производството на урина. Ефектът се дължи на това, че в червата сушените плодове набъбват, като извличат течности от организма. Не забравяйте след консумацията им да измиете зъбите си, тъй като сушените плодове съдържат много захар.