Опитайте и моята рецепта за домашен хумус. Гарантирам ви, че никога повече няма да си купите готово приготвен от магазина.
Необходими Продукти
- 1 голяма ч.ч. нахут (или консерва)
- 3 стръка пресен лук (само бялата част)
- 3 скилидки чесън
- 3 с.л. лимонов сок
- 50 г сусамов тахан
- 5–6 с.л. зехтин
- 1 и 1/2 ч.л. кимион
- черен пипер
- червен пипер и зехтин за поръсване
- сол
Начин на приготвяне
Накиснете нахута за едно денонощие във вода. На другия ден го сварете в тенджера под налягане в рамките на час и половина. След като се охлади, го обелете, защото има дебела люспа. За ваше улеснение можете да ползвате консервиран, почистен нахут. Аз използвах пресен. Отцедете го и го изсипете в блендер заедно със зехтина, лука и кимиона. Пасирайте. Добавете лимоновия сок, солта, чесъна и тахана, отново пасирайте. Ако консистенцията е много гъста, може да добавите малко от водата от варенето на нахута или топла вода. Сервирайте в плитка чиния. Полейте със струйка зехтин и поръсете с червен пипер. Поднесете с леко запечен на тиган с капка зехтин лаваш.
Текст: Ани Шакарян