Бъдни вечер е един от най-хубавите семейни празници. Посветен е на дома, огнището и любимите хора. Наречен е “Бъдни”, защото молитвено се пожелават здраве, берекет, мъдрост, търпимост, благочестие, създаване на семейство, сдобиване с рожба...
Около 24 и 25 декември сигурно ще се изправите пред много кулинарни предизвикателства, но най-доброто е, че вероятно всички от семейството с удоволствие ще искат да се включат в приготвянето на менюто. Все пак не забравяйте, че трябва да се щадите – нали сте бременна или пък кърмачка...
Двете събития – вечерята на Бъдни вечер и обядът на Коледа, са свързани с традиции от векове. Вечерята е продължение на коледните пости, а обядът е пищен и включва ястия с месо.
Въпреки че в тези дни на трапезата всичко е традиция, малко нестандартност при някои ястия със сигурност ще предизвика интерес и още по-добър апетит на присъстващите на трапезата. Предлагам ви да ги изненадате с някои лесноизпълними ястия и десерти, които обаче не са популярни.
Започвам с постната вечеря на Бъдника. На масата задължително трябва да има нечетен брой ястия, содена питка с паричка, боб, сърми (лозови или зелеви), ошав, тиквеник или ябълчник, чесън, мед, орехи...
Тази година ви препоръчвам да приготвите постни пълнени чушки по бански.
Те са вкусни и по-различни от обичайните.
Продукти: 10–12 червени сушени чушки, 1 ч.ч. ориз, 2 моркова, корени от магданоз, 2–3 листа целина, ½ ч.ч. замразен грах, 2 с.л. брашно (може да е соево), 6 с.л. олио, голяма глава кромид лук, стрък праз, шепа счукани орехови ядки, червен пипер, щипка чубрица, сол на вкус, 500 мл доматен сок или ½ кг пресни настъргани домати.
Приготвяне. Накиснете чушките в топла вода, за да омекнат. Задушете за 12–15 мин в олиото лука, ориза, граха, нарязаните моркови и корени от магданоз. Прибавете листата от целина, орехите, червения пипер, солта. Внимателно напълнете чушките, за да не се разкъсат. Направете сос от кипналите домати, прибавете соевото брашно и 1 ч.л. олио. Залейте със соса чушките и ги оставете да врят 15 минути. Извадете ги и ги наредете в подходяща чиния. Гарнирайте с пресен магданоз. Можете да предложите соса допълнително, като в него добавите счукан чесън.
За вечерята можете да направите и изключително лесен и бърз ябълчник.
Продукти: 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 3 ч.ч. брашно, 2 праха ванилия, 1 бакпулвер, 4 с.л. вода, 5–6 средно големи настъргани ябълки, към които са прибавени 3 с.л. захар, лимонова кора, млени орехи.
Приготвяне. Направете тесто от продуктите и ако е ронливо, прибавете малко вода. Разстелете го в тавичка. Подредете отгоре настърганите ябълки с подправките. Изпечете 25–30 минути на 180 ºС.
За коледния обяд ви съветвам да изненадате близките си с телешко руло.
Продукти: 750 г телешка флейка, 500 г спанак, 2 моркова, 2 твърдосварени яйца, 2 кубчета телешки бульон, сол на вкус и подправки (магданоз, черен пипер, риган, по избор – кимион, дафинов лист, чубрица).
Приготвяне. Начукайте месото, посолете го, попарете спанака във вряла вода за 1 минута, нарежете го, отцедете го и го разстелете върху месото. Сварените предварително моркови нарежете на две по дължина и наредете върху спанака, а твърдосварените яйца нарежете на кръгчета и също наредете, но в центъра на месото. Посолете с малко черен пипер и риган. Навийте месото на руло и го завържете със здрав конец. Поставете го в широка и дълбока тенджера. Полейте го с ½ л. гореща вода, в която сте разтворили бульона. Поставете подправките и оставете да заври, след което намалете огъня. След 1 час рулото е готово. Сервирайте го нарязано на филийки с гарнитура от картофи, сварени за 20 минути в бульона (след като сте извадили рулото от него).
Дотук рецептите бяха български. Сигурно близките ви ще харесат идеята да им предложите на коледния обяд дрезденски коледен сладкиш
Продукти: 750 г брашно, 250 г масло, 125 г захар, 375 мл прясно мляко, ½ шише конячна есенция или 2 с.л. коняк, щипка сол, шепа стафиди, предварително накиснати в ром или в коняк, 5 ситно нарязани сушени смокини, по 150 г печени, ситно нарязани, а не счукани орехи и бадеми, 1 ч.л. портокалови кори, 2 с.л. суха мая.
Приготвяне. Размесете маята с брашното, млякото и солта. Оставете да втаса. С миксер или с дървена лъжица замесете тесто от всички продукти и маята, а ядките и плодовете поставете накрая. Отново оставете да втаса. Внимателно оформете кръг в електрическа тенджера или в специален съд с чашка в средата. Пак оставете да втаса, след което изпечете във фурната за 30–35 минути на 180 ºС. Извадете тавичката и още докато сладкишът е топъл, отгоре го намажете с малко масло, за да е мека коричката, и го поръсете с пудра захар. Яде се след 2–3 седмици. Дотогава стои завит във фолио и скрит от... лакомници.
Д-р Милка Жижанова–Милушева
диетолог