Хранителни съставки: бета-каротин, калций, магнезий, манган, флавоноиди, етерични масла

Тази билка с упойващ аромат притежава изобилие от лечебни качества.
Мащерката съдържа високо ниво на тимол – масло със силни антисептични свойства, ефикасно при инфекции на дихателните пътища, в т.ч. бронхит, ларингит и магарешка кашлица, като облекчава и симптомите на астма. Маслото има и антиспазматичен ефект и действа успокояващо при газове и синдром на дразнимото черво. То е ефикасно средство против гъбички, по-специално кандида, и се използва локално – за компреси при гъбични заболявания на кожата.


Мащерката може да се пие на чай или да се ползва като подправка.

Пиле с мащерка
(4 порции)
4 половинки пилешки гърди, обезкостени и без кожа
8 стръка прясна мащерка
разрязан на 4 лимон
1 с.л. зехтин
сол

Включете фурната на 200º. Посолете месото, цепнете леко всяко парче пилешко и пъхнете по 2 стръка мащерка и 1 парче лимон. Поставете ги в тавичка, поръсена със зехтина и ги печете 30 минути. Сервирайте с ориз или с картофи.

Из “100 най-добри имуностимуланта”
Издателска къща “Хермес”