Вдъхновена от Италия и обиколката из Тоскана, която направих преди месец, реших да ви предложа две свежи летни рецепти – италианска фритата с рикота, гриловани тиквички и лук и мраморен (втората може да откриете отделно в сайта), двуцветен чийзкейк с малини. Истинско пиршество за сетивата. Насладете им се и обичайте лятото!
Необходими продукти
- 2 глави стар лук
- 2 пресни тиквички
- 6 яйца
- 500 г сирене Рикота
- черен пипер
- 1 скилидка чесън
- 100 мл зехтин
- 1/4 ч.л. захар
- шепа пресен босилек
- шепа пресен риган
- 100 г кашкавал
- сол
Начин на приготвяне
Обелете лука, измийте и го разрежете на две половини. Всяка половина нарежете на полумесеци. В тенджера задушете лука с приблизително 30 мл зехтин и вода до омекване. Добавете сол, черен пипер и 1/4 ч.л. захар и гответе до покафеняване, докато течността се изпари. Отстранете от огъня. Измийте тиквичките внимателно и без да ги белите, ги нарежете на тънки кръгчета. Капнете малко зехтин в силно загрят тиган и гриловайте на порции всички тиквички. Загрейте фурната на 200 градуса. В купа разбийте с миксер яйцата. Добавете сиренето Рикота, сол, черен пипер и стиснете скилидка чесън. Накрая нарежете на ситно пресен босилек и риган. Разбийте добре. Вземете форма за печене. Подредете на дъното тиквичките. Отгоре разпределете сотирания лук и залейте с яйчената смес. Печете фритатата до готовност, докато стегне и добие златист загар. Извадете, настържете отгоре кашкавал и допечете за още 5 минути. Поднесете топла или студена с гарнитура свежа салата.
Tекст: Ани Шакарян