Вдъхновена от Италия и обиколката из Тоскана, която направих преди месец, реших да ви предложа две свежи летни рецепти – италианска фритата с рикота, гриловани тиквички и лук и мраморен (втората може да откриете отделно в сайта), двуцветен чийзкейк с малини. Истинско пиршество за сетивата. Насладете им се и обичайте лятото!

 

 Необходими продукти

  • 2 глави стар лук
  • 2 пресни тиквички
  • 6 яйца
  • 500 г сирене Рикота
  • черен пипер
  • 1 скилидка чесън
  • 100 мл зехтин
  • 1/4 ч.л. захар
  • шепа пресен босилек
  • шепа пресен риган
  • 100 г кашкавал
  • сол

Начин на приготвяне

Обелете лука, измийте и го разрежете на две половини. Всяка половина нарежете на полумесеци. В тенджера задушете лука с приблизително 30 мл зехтин и вода до омекване. Добавете сол, черен пипер и 1/4 ч.л. захар и гответе до покафеняване, докато течността се изпари. Отстранете от огъня. Измийте тиквичките внимателно и без да ги белите, ги нарежете на тънки кръгчета. Капнете малко зехтин в силно загрят тиган и гриловайте на порции всички тиквички. Загрейте фурната на 200 градуса. В купа разбийте с миксер яйцата. Добавете сиренето Рикота, сол, черен пипер и стиснете скилидка чесън. Накрая нарежете на ситно пресен босилек и риган. Разбийте добре. Вземете форма за печене. Подредете на дъното тиквичките. Отгоре разпределете сотирания лук и залейте с яйчената смес. Печете фритатата до готовност, докато стегне и добие златист загар. Извадете, настържете отгоре кашкавал и допечете за още 5 минути.  Поднесете топла или студена с гарнитура свежа салата.

 

 Tекст: Ани Шакарян