Рецептата за този кекс е в нашето семейство от 30 години. Моята първа госпожа в детската градина, г-жа Качова, я даде на майка ми. Оттогава до днес това е най-обичаният у дома кекс. Лесен, много шоколадов, пухкав и невероятно вкусен, този кекс е бил часр от всички наши семейни празници. Днес аз го правя на моите деца, а те на свои ред го обожават. Това е една от онези рецепти, които винаги ще са актуални, защото се увенчават с успех!

Необходими продукти

  •     175 г меко масло
  •     1 и 1/2 ч.ч. захар
  •     3 яйца
  •     3 с.л. качествено, натурално какао
  •     1 ванилия
  •     1 кафейна чашка прясно мляко
  •     1 и 1/2 ч.ч. брашно
  •     1 бакпулвер
  •     (по желание 1 ч.ч. счукани орехи)
  •     малко масло и брашно за подмазване на съда

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 170 градуса. Разбийте с миксер мекото масло и захарта. Отделете жълтъците от белтъците, сложете жълтъците при маслото и захарта, а белтъците в отделна купа. Прибавете какаото, ванилията и млякото в сместа. Напълнете брашното в чаша, направете кладенче и изсипете бакпулвера. Разбъркайте и го добавете в сместа. Добавете още половин чаша брашно. Разбъркайте добре и по желание сложете чаша със счукани на ситно орехи. Измийте и подсушете бъркалките от миксера и разбийте белтъците на сняг. Добавете ги в сместа с внимателно бъркане на ръка. Намаслете и набрашнете съда за печене и излейте тестото. Печете кекса до готовност, като след половин час го проверявайте с клечка. Охладете напълно и поднесете с кафе или чаша студено прясно мляко.

 

Текст: Ани Шакарян