Ягодите, черешите и вишните благородно си съперничат по хранителни качества и прекрасен вкус. Те са апетитни и особено желани, защото се появяват след дългата и студена зима. Червени и красиви, включени в менюто, осигуряват енергия, сила и здраве. Ягодите, черешите и вишните съдържат ликопен. Това е червеният им пигмент, който е от розов до тъмночервен. Той активира обмяната на веществата в човешкия организъм и стимулира клетките за борба с вируси, бактерии, ракови агенти. Това свойство обаче притежават само добре узрелите плодове, и то ако се консумират сурови.


Трудно е да се определи кой от трите плода е по-ароматен, но май първото място си оспорват ягодите и вишните.

Ягодите
Те са сред най-нежните и сочни плодове. Освен ликопен в тях има доста микроелементи: желязо, магнезий, калий. Първият е враг на анемиите, магнезият укрепва мускулатурата, а калият – сърдечната дейност и отделителната система. Ягодите са богати на витамин С, който лесно се усвоява. Те съдържат много плодова захар. Плодовите им киселини са в по-малко количество в сравнение с количеството им във вишните и черешите, но са особено полезни през първите седмици на бременността, когато бъдещата майка често повръща или има гадене. Целулозата на ягодите е нежна, което обаче не намалява ефективността й. Не бива да пренебрегвате и това достойнство на ягодите, ако сте бременна или родилка. Ако на гладно изядете 200–300 г ягоди, бързо ще изгоните задържаните течности в организма си. Включването им в менюто е много полезно и лековито за бременни с отоци, затлъстяване, хипертония. Ягодите се препоръчват и на болни с жлъчнокаменна болест, сърдечни заболявания, пясъци в бъбреците, анемия. Единствената “черна точка” на този плод е, че често към него се проявява алергия. С диуретичното си действие обаче той подпомага изхвърлянето на токсините, отделени в организма при обмяната на веществата. Ако алергичните към ягоди ги консумират в ограничено количество (200 г дневно на 2 приема) в продължение на 2 седмици, най-вероятно алергичните прояви ще изчезнат.
Черешите
Те имат чудодейно освежаващо действие, особено ако преди консумацията са били 20–30 минути в хладилника. Съдържат по-малко плодова захар от ягодите, но повече плодови киселини и целулоза, която е по-груба в сравнение с целулозата на ягодите и вишните. Тя има ефективно действие, ако, разбира се, стомахът не се бунтува срещу нея. Черешите имат умерено, по-слабо в сравнение с ягодите диуретично действие. Желязото в тях е в по-малко количество и трудноусвоимо. Най-голямото достойнство на този плод е колекцията му от витамини (А, С, В2, К). Черешите са полезни само сурови и пресни. В компот, сладко, конфитюр губят ценните си хранителни вещества. Сок от тях се прави трудно поради костилките, но пък точно в тях и в месото на плода около тях има танин, полезен за кръвоносните съдове и сърцето.

Вишните
Те са най-киселият от трите плода. Съдържат най-много ликопен, особено когато са добре узрели. Плодовата захар в тях е в ограничено количество. Вишните са богати на плодови киселини, които обаче често дразнят стомаха и тънките черва. Поради това страдащите от гастрит и колит е добре да ги консумират в ограничено количество. Целулозата на вишните лесно се усвоява и има добро въздействие върху чревния тракт. Желязото в плода се усвоява изключително лесно, а съдържащият се в него витамин С бързо се включва в обмяната на веществата. Във вишните почти няма микроелементи. От плода се получават едни от най-ароматните сиропи, сладка, конфитюри.
Консумирайте ягоди, череши и вишни, но не забравяйте някои правила.
Яжте плодовете добре измити на течаща вода, а вишните и черешите допълнително накисвайте в студена вода за 10–15 минути.
Консумирайте ги добре узрели, сурови, леко охладени.
Когато ги комбинирате с кисело мляко или със сметана и захар, не ги режете с нож, за да не унищожите съдържащите се в тях витамин С и магнезий.
В сладко, конфитюр, желе, сироп, компот и трите плода запазват преди всичко само аромата си, част от плодовата захар и целулозата, която става по-мека.
Всеки от плодовете има трайно запазено място в списъка на полезните храни. Когато се появят на пазара, не купувайте чуждестранните екзотични плодове! Консумирайте българските ягоди, череши и вишни. Те са вкусни и ароматни. Помагат на бременни и родилки в много проблемни ситуации: отоци, запек, анемии, инфекциозни и вирусни заболявания, повишено кръвно налягане, лошо настроение... Това са само част от топ достойнствата им.
Както разбрахте, никак не е лесно да се излъчи фаворит между ягодите, черешите и вишните. Но нали дори и в спорта има равен резултат...