Какво е Коледа без коледни бисквити? Коледните празници определено са едни от най-вълнуващите през годината. Това беше и все още е моето любимо време, в което цялото семейство кулинарства и допринася за перфектния завършек на празничната трапеза. Определено най-забавната част е приготвянето на десертите и по-точно на тези бисквитки, които споделям днес с вас. Вкусни, хрупкави, ароматни и както винаги здравословни.

Необходими продукти:

2 яйца

3 с.л. кокосова захар

50 г бадемово брашно

½ ч.л. канела

3 с.л. кокосово олио

60 г брашно от лимец

2 с.л. мед

настъргана портокалова кора

Начин на приготвяне:

  1. С миксер разбийте яйцата и кокосовата захар. Разтопете кокосовото олио и го прибавете към яйчената смес заедно с меда.
  2. Добавете канелата и бадемовото брашно и разбъркайте отново. Накрая добавете и брашното от лимец заедно с портокаловата кора и разбъркайте до получаване на тесто.
  3. Разточете тестото до желаната от вас плътност и с помощта на различни формички оформете коледните бисквити.
  4. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Шоколадово брауни с портокал

Ако има плод, който винаги свързвам с Коледа и семеен уют, то това определено е портокалът. Днес ви го поднасям в комбинация с шоколад и по-точно като част от шоколадовото брауни, което беше хит в кухнята ми миналата Коледа и определено ще  присъства отново в празничното ми меню в очакване на 2020 година.

Необходими продукти:

За браунито:

2 яйца

50 г кокосова захар

1 с.л. фъстъчено масло

2 с.л. кокосово масло

½ ч.л. бакпулвер

1 с.л. какао

30 г бадемово брашно

50 г безглутеново брашно

3 с.л. прясно изцеден сок от портокал

За топинга/заливката:

60 г кашу

2 с.л. кокосово олио

50 мл вода

2 с.л. мед

настъргана портокалова кора

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте яйцата и кокосовата захар. Добавете разтопените фъстъчено и кокосово масло и сока от портокал.
  2. В купа смесете всички сухи съставки – бадемово и безглутеново брашно, какао и бакпулвер. Добавете яйчената към сухата смес и разбъркайте добре.
  3. Печете браунито в предварително загрята на 180 градуса фурна.
  4. Заливката пригответе, като блендирате кашуто, кокосовото олио, водата и меда.
  5. Залейте браунито, след като изстине добре, и поръсете с настъргана портокалова кора.