Какво е Коледа без коледни бисквити? Коледните празници определено са едни от най-вълнуващите през годината. Това беше и все още е моето любимо време, в което цялото семейство кулинарства и допринася за перфектния завършек на празничната трапеза. Определено най-забавната част е приготвянето на десертите и по-точно на тези бисквитки, които споделям днес с вас. Вкусни, хрупкави, ароматни и както винаги здравословни.
Необходими продукти:
2 яйца
3 с.л. кокосова захар
50 г бадемово брашно
½ ч.л. канела
3 с.л. кокосово олио
60 г брашно от лимец
2 с.л. мед
настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне:
- С миксер разбийте яйцата и кокосовата захар. Разтопете кокосовото олио и го прибавете към яйчената смес заедно с меда.
- Добавете канелата и бадемовото брашно и разбъркайте отново. Накрая добавете и брашното от лимец заедно с портокаловата кора и разбъркайте до получаване на тесто.
- Разточете тестото до желаната от вас плътност и с помощта на различни формички оформете коледните бисквити.
- Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Шоколадово брауни с портокал
Ако има плод, който винаги свързвам с Коледа и семеен уют, то това определено е портокалът. Днес ви го поднасям в комбинация с шоколад и по-точно като част от шоколадовото брауни, което беше хит в кухнята ми миналата Коледа и определено ще присъства отново в празничното ми меню в очакване на 2020 година.
Необходими продукти:
За браунито:
2 яйца
50 г кокосова захар
1 с.л. фъстъчено масло
2 с.л. кокосово масло
½ ч.л. бакпулвер
1 с.л. какао
30 г бадемово брашно
50 г безглутеново брашно
3 с.л. прясно изцеден сок от портокал
За топинга/заливката:
60 г кашу
2 с.л. кокосово олио
50 мл вода
2 с.л. мед
настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне:
- Разбийте яйцата и кокосовата захар. Добавете разтопените фъстъчено и кокосово масло и сока от портокал.
- В купа смесете всички сухи съставки – бадемово и безглутеново брашно, какао и бакпулвер. Добавете яйчената към сухата смес и разбъркайте добре.
- Печете браунито в предварително загрята на 180 градуса фурна.
- Заливката пригответе, като блендирате кашуто, кокосовото олио, водата и меда.
- Залейте браунито, след като изстине добре, и поръсете с настъргана портокалова кора.