Чаят e дълголетник – историята му е от пет хилядолетия. Той е различен на цвят и вкус, уникално приятен. Наслада е за сетивата. Япония, Индия и Китай спорят коя е родината му. Китай може би е с най-големи шансове да спечели. Има легенда за китайския император и философ Сънун, който през 2737 г. пр.Хр. седял в гората и мъдрувал... В котлето до него с кипяща вода вятърът довял листенце от близкия храст. Мигновено се разнесло неповторимо ухание. Оттогава този храст станал любим на китайците, защото от неговите листенца правели чудесна напитка.


Днес чаят е най-разпространената напитка в света. Той има
повече от два милиарда почитатели

На него се посвещават чаени церемонии, които са еталон за естетика и изискан вкус. На тези церемонии порцелановите аксесоари за напитката са в най-нежни цветове, фини, почти прозрачни, лъжичките са малки, позлатени, звучи романтична музика, а облеклото на участниците в “тайнството” е изискано, в хармонични цветове...

Всички съвременни видове чай водят началото си или от древния китайски, или от индийския чай от Асам. За най-висококачествения се използват само връхчетата и двете близки до тях листчета. По-долните – от 3-ото до 8-ото, са подходящи за по-нискокачествените видове.
Чаят е черен, зелен, червен, бял, жълт. В зависимост от различните технологии на производство от едни и същи листа могат да се получат до 500 вида чай. Най-скъпи са дарджилинг и асам. Първият е най-ароматен, а вторият –  най-силен.

Зеленият чай става все по-предпочитан. За него са нужни същите листа като за черния, но той се произвежда по друга технология. Най-прочутите видове от него са жасминов, сенча и матча. Червеният оолонг се пие по-рядко, предимно в Африка.
Най-голямото достойнство на чая е, че е
полезен за здравето

Ако има класация за здравословни напитки, той би спечелил едно от първите места, преди всичко защото е изцяло природен продукт. В него няма калории. Няма орган, върху който зеленият чай да не въздейства благотворно. В тази напитка има теин, калий, калций, йод, флуор, витамини А, В, В1, В2, В15... Теинът се бори с възпалителните процеси. Той ободрява и зарежда с оптимистично настроение. Това негово действие продължава 5–6 часа след изпиването на чая. Затова сутрешната чаша зелен чай ще ви помага да започнете деня свежа и активна. Калият в напитката поддържа добрата сърдечна дейност, успокоява сърцебиенето. (Не забравяйте, че кофеинът в кафето предизвиква сърцебиене.) Чаят прави кръвоносните съдове по-еластични, което е важно за бременните и родилките. Това негово действие се дължи на калия и на витамините С и А. Напитката предотвратява отлагането на мазнини по кръвоносните съдове, мозъка и бъбреците. Тези, които пият чай, по-рядко страдат от мигрена или поне пристъпите й са по-леки и по-бързо си отиват. При главоболие добре е да се пие 2 до 4 пъти дневно чай – по 150 мл с малко мед или с кафява захар. Съдържанието на калций и флуор в напитката предпазва зъбите от кариес и укрепва емайла им, заздравява костната система.
Чаят подобрява терморегулацията. Той има силно потогонно действие. Чрез потта се изхвърлят отровите от организма и се регулира телесната температура. Засиленото потене протича заедно с увеличаването на количеството на диурезата (отделяната урина за 24 часа). Отоците намаляват, ненужните течности се изхвърлят и работата на всяка клетка се облекчава. Това подобрява функцията на сърцето, мозъка и бъбреците.
В топли дни чаят утолява жаждата, а в студени – приятно загрява тялото. Компресът със зелен чай, поставен върху рани, възпалени очи, раздразнено акне, при изгаряне... действа успокояващо.
През последните години особено се акцентира върху антиоксидантното действие на чая
Антиоксидантите изхвърлят токсините от организма и пречат на образуването на нови токсини. В зеления чай това действие се дължи на витамините С и А и на малкото количество цинк.
Само в зеления чай има таурин (аминокиселина, която стимулира нервната система, повишава концентрацията), който обаче не е агресивен като кофеина. Затова този чай се препоръчва на бременни и родилки.
Йодът в зеления чай предпазва щитовидната жлеза и ускорява обмяната на веществата. Ако обаче през бременността кръвното ви налягане се повишава, не пийте повече от две чаши чай дневно. Интересно е, че понякога след приемането на чаша чай кръвното налягане спада и се стабилизира в нормални граници.
През 9-те месеца с помощта на зеления чай може да прогоните гаденето, спазмите в стомаха, а след раждането да увеличите лактацията. За кърмата е полезно да изпивате на гладно смесени 1 чаша (200 мл) топло прясно мляко и ½ чаша зелен чай. Тази напитка стимулира лактацията. За да е максимално полезен чаят, водата, с която се попарва, да е чешмяна и добре филтрирана. Не е нужно да е минерална, изворна, трапезна. 
Здравата бременна и кърмачка могат да изпиват 2 до 3 чаени чаши чай дневно. Разреден с прясно мляко, чаят става още по-приятен. След 17 ч. не пийте чай, за да не ви ободри и да попречи на добрия сън през нощта. Подслаждайте напитката с мед, кафява захар, но все пак не прекалявайте с подслаждането.
Бременни и родилки, често пийте зелен чай и по-добре се разделете с кафето. Не забравяйте, че не случайно чаят е бил любимата напитка на древните мъдреци.

Д-р Милка Жижанова – Милушева