Овчарският пай е много популярно и традиционно ястие в Англия и Шотландия, изключително подходящо за студените вечери. Най-често се приготвя с картофено пюре, остатъци от изпечено агнешко или овнешко месо и зеленчуци, но е възможно за удобство да бъде и с кайма. Вариациите по отношение на зеленчуците са много. Моят вариант е богат на зеленчуци, включително сварена царевица и грах. Опитайте това изключително разнообразно на вкусове и аромати ястие, защото е уютно и засищащо.

 

Необходими продукти

  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 30 мл зехтин
  • 1 морков
  • 1 малка червена чушка
  • 4–5 гъби печурки
  • 400 г кайма смес
  • 3 с.л. сварен грах
  • 3 с.л. сварена царевица
  • 1/2 ч.л. дижонска горчица
  • 1 с.л. сос Уорчестър
  • 3 с.л. червено вино
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 стрък наситнен розмарин
  • черен пипер
  • сол

Необходими продукти за картофеното пюре

  • 1 кг картофи
  • 50 г масло
  • 50 мл прясно мляко
  • 1/4 ч.л. индийско орехче
  • черен пипер
  • 150 г кашкавал за запичане
  • сол

 

Начин на пригорвяне

Измийте добре картофите и ги сложете с обелките да се сварят в тенджера с подсолена вода. Отцедете внимателно горещата вода. Обелете картофите и ги намачкайте заедно с млякото, маслото и подправките. Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете на ситно лука и чесъна, моркова и чушката, задушете ги в зехтина с малко вода до омекване. Добавете нарязаните на филии гъби и също ги задушете до омекване. Сложете подправките – чубрица, розмарин, черен пипер, сол, и добавете каймата. Разбъркайте, раздробете я добре. След като се позадуши, добавете сос Уорчестър, червено вино, доматено пюре и горчица. Разбъркайте добре и гответе до готовност.

В съд за печене сложете половината от пюрето на дъното. Отгоре разпределете каймата със зеленчуците и повторете с втората половина от пюрето. Печете ястието в загрята фурна около 30 мин, след това сложете настърган кашкавал и запечете. Ястието се реже по-лесно на парчета, след като „почине“ половин час.

 

PC130266 1

 

Текст: Ани Шакарян