Ароматната Амарети торта ще ви омагьоса! Пожелавам ви един любовен Свети Валентин! Ако вече сте открили своята половинка, ценете я, уважавайте я. Казвайте й по-често „Добре, че те имам!". Толкова простичко, а изпълнено с толкова много смисъл...
Необходими продукти за основата
- 50 г сурови бадеми
- 200 г опаковка бисквитки Амарети
- 50 г масло
Необходими продукти за крема
- 175 г крема сирене
- 200 мл заквасена сметана
- 3 с.л. извара (Олимпус)
- 80 г кристална захар
- 3 яйца
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 ванилия
- 200 г пресни, ситни боровинки
Необходими продукти за манго желето
- 1 бр. консерва манго
- 1 праскова
- 1 пакет желатин
- 3 бисквитки Амарети за украса
- 1 шепа едри боровинки за украса
Начин на приготвяне
9 месеца препоръчва
DIFFERENT BIOTIC
Загрейте фурната на 170 градуса. Смелете бадемите в блендер. Добавете бисквитките Амарети, като запазите 3–4 за украса на тортата. Накрая стопете на слаб огън маслото и го добавете при бисквитките леко охладено. Пасирайте до трохи.
Покрийте тава с хартия за печене и поставете отгоре ринг. Изсипете трохите и заравнете, като леко притискате. Печете основата 5–7 минути. В купа разбийте крема сиренето заедно със захарта и заквасената сметана. Добавете изварата, след това яйцата, лимоновата кора и ванилията. Сложете в голяма ситна цедка 2–3 с.л. боровинки и поставете отдолу малка купичка, за да се отцежда сокът. Претрийте с голяма супена лъжица боровинките, така че гъстият им сок да остане от долната страна на цедката. Той ви е необходим. След това внимателно с помощта на лъжицата остържете долната страна на цедката в крема и разбъркайте, за да го оцветите в бледолилаво. Изхвърлете пулпата на боровинките от цедката и повторете отново с останалите боровинки, докато получите желания лилав нюанс. Разбъркайте внимателно. Излейте крема върху основата и печете около 40 минути, докато краищата са стегнали, а центърът леко мърда при разклащане. Охладете напълно, прехвърлете внимателно с хартията върху поднос или картон и приберете в хладилник за 2–3 часа, за да стегне добре. След това го извадете и с придържане на ринга изтеглете леко хартията отдолу. Отворете и отцедете консервата от манго. Сложете плода в блендера, добавете една обелена, почистена от червените участъци около костилката, праскова и пасирайте до гладкост. В купичка изсипете желатина и го залейте с 6 с.л. вода, за да набъбне. След това го стопете на водна баня, охладете го и го излейте в плодовото пюре. Изсипете желето върху тортата, заравнете и охладете за няколко часа. Декорирайте по желание с боровинки и отделените Амарети.
Текст: Ани Шакарян