Картофите са познати от 8000 години. В Европа идват от западното крайбрежие на Южна Америка. В Перу, Чили, Боливия и Мексико и сега има още диви форми, които растат на висока надморска височина. В началото на ХVI в. са донесени от испанците в Европа и веднага се класират на трапезата на френското и на испанското кралско общество. Аристократите ги харесват и им отреждат достойно място в менюто си. След около 50 години картофите стават любима и популярна храна по целия свят. Че картофите са вкусни, няма спор. На трапезата – празнична или делнична, те присъстват в различно кулинарно превъплъщение – варени, печени, пържени, готвени, задушени, в салата, в сосове, в кремове... Най-голямото тяхно достойнство е, че химичният им състав е изключително богат, което ги прави не само хранителни, но и много полезни.


Картофите съдържат висококалорични въглехидрати (захари) – 100 г картофи доставят около 70 калории. Те са два пъти по-калорични от морковите. 80% от сухото им вещество се дължат на скорбялата. Затова имайте едно наум – похапвайте ги, но умерено лакомо.

Белтъците в картофите се усвояват от организма лесно и бързо. Това е причина една от първите храни при захранването на детето да е картофеното пюре. Този зеленчук е лека, желана, вкусна и полезна храна за бременните и родилките. Картофите съдържат органични киселини и малко мазнини. Точно заради това участват в 5- или 7-дневни диети за отслабване, в които имат основна роля. В тези случаи обаче не се подправят и не се смесват с нищо, а се приготвят само варени, печени или задушени.
В картофите има соли на най-важните химични елементи.
Калий. Той доставя кислород на мозъка и стимулира дейността му, понижава кръвното налягане, бори се с алергиите, увеличава количеството на отделяната урина.

Натрий. Стимулира дейността на мускулите и осигурява киселинното равновесие.
Магнезий. Подпомага изгарянето на мазнините, гони депресията, укрепва гладките мускули (матка, сърце).
Калций. Той заздравява костите, зъбите, успокоява пулса, помага за по-лесното усвояване на желязото от храната, съдейства за добрия сън.
Желязо. Стимулира растежа и имунната система, прогонва умората, лекува анемиите, осигурява добър тонус и тен на кожата.
Фосфор. Подпомага растежа и възстановяването след болест, разгражда мазнините и скорбялата, осигурява здрави зъби и венци.
Сяра. Поддържа здрава косата и тонуса на кожата.
Хлор. Подпомага храносмилането, както и подвижността и пластичността на тялото.
Микроелементите в картофите също не са за подценяване. В тях има мед, йод, цинк, манган и аминокиселините аргинин и лизин. Лизинът подпомага фертилността, а аргининът увеличава броя на активните сперматозоиди. Намиращият се в картофите в малко количество тирозин стимулира мозъка и нормализира дейността на жлезите с вътрешна секреция (хипофиза и надбъбречни жлези). Това растение е и витаминно съкровище.
В него има витамин С, витамини В1, В2, В6, които укрепват имунната система. Картофите намаляват контракциите на матката през бременността и са естествен диуретик. Съдържащият се в тях витамин F подхранва косата, кожата, зъбите, стимулира растежа и подпомага редукцията на теглото, а витамин К стимулира тромбоцитообразуването и влияе върху протромбиновото време или казано по-популярно – подпомага кръвосъсирването.
Как да съхранявате и да обработвате картофите, за да запазите полезните им качества? В пресните картофи те са в най-голямо количество. През зимата и ранната пролет ги оставяйте на сухо и проветриво място. Не ги прибирайте в хладилника. Ако картофите прораснат или позеленеят, не ги консумирайте. В тези случаи в тях има соланин – алкалоид, който е отровен. Варете зеленчука с кората, след като внимателно сте го измили. В 200 г варени картофи има 1–1.2 г витамин С. А за да съхраните и другите витамини, поставяйте картофите в съда, когато водата е завряла (кипи). Полезните вещества се запазват най-добре, ако варите картофите на пара. Избягвайте да консумирате варените картофи на другия ден, те са полезни само 3-4 часа след свалянето им от огъня. Обелените картофи за ястия, пюре не дръжте във вода, защото тя изсмуква всичко полезно от тях. А ако не ги поставите във вода, те потъмняват. Това е белег, че вече ще ги ядете само вкусни, но не и полезни. За да се сварят бързо и да са меки, във водата, в която ги варите, капнете 4–5 капки оцет или лимонов сок. Включвайте често в менюто си картофи, ако сте бременна и имате киселини, защото те успокояват стомаха, борят се със запека, намаляват отоците. Хапвайте ги варени, печени, готвени, на пюре.

Печени картофи с козе сирене
Това ястие прогонва депресията, защитава от вируси и се изпълнява бързо.
Продукти: 1 кг средно големи картофи, 200 г по-твърдо козе сирене и 100 г прясно краве сирене, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. галета, скилидка чесън, 2 стръка мащерка, сол.
Приготвяне. Нарежете на половинки по дължина добре измитите картофи. Подредете ги с плоската страна нагоре в намазана със зехтин тавичка, а с останалия зехтин ги полейте.
Оставете да се пекат във фурната около 15 минути на 200º. Объркайте настърганите на едро ренде сирена, счукания чесън и галетата и с тази смес поръсете извадените от фурната картофи. Върху всеки от тях поставете малко мащерка. Изпечете още 10–15 минути, докато отгоре картофите станат златисти.

Картофени кръгчета
Продукти: 1 кг картофи, 200 г брашно, 1 яйце, сол, китка магданоз и ½ китка копър.
Приготвяне. Сварете и пасирайте картофите и ги смесете с останалите продукти. Направете от всичко това “въже”, дебело около 1.5 см, и от него нарежете кръгчета, които пуснете да се варят в кипяща подсолена вода за около 2–3 минути. Тези кръгчета са подходящи за гарнитура на всякакви ястия, но с тях може “да разхубавите” и крем-супата от моркови, грах или броколи.