Детското меню по-слабо се влияе от сезонността в сравнение с менюто на възрастните. Колкото по-малко е детето, толкова по-малко сезонът оказва значение за рационалното му хранене.
Новороденото и малкото кърмаче поемат само кърма или неин заместител. В тази възраст обаче храненето на майката кърмачка трябва да е съобразено със сезона, за да не се допуска хранителен дефицит. Готовите детски храни и млечно-брашнените каши за деца в кърмаческа възраст са достатъчно обогатени с витамини и минерали, така че опасност от недостатъчен прием на тези вещества има най-вече при децата над едногодишна възраст.


Особено важен принцип в детското хранене е
всеки ден детето да получава храни от
основните хранителни групи
При еднообразно и неправилно съставено меню съществува опасност от недостатъчен внос главно на белтъчини, калциеви соли, желязо, витамин С, витамин А, евентуално витамини В1 и В2.
Пролетта е сезон, при който т.нар. простудни заболявания са чести. Обикновено това се дължи на неправилното хранене през зимата, когато недостатъчният прием на биологично активни съставки се отразява неблагоприятно върху общото състояние на организма. Небалансираното хранене през зимата и липсата на повече разходки на чист въздух влияят зле на детския организъм. В ранната детска възраст имунната система е незряла. Именно затова е толкова важно през пролетта

чрез храненето да се 
преодоляват някои хранителни дефицити
възникнали през зимата.
Пълноценните животински белтъци са основен източник на аминокиселини и имат важна роля при формирането на биологичната защита. Ето защо всеки ден включвайте в менюто на детето месо, яйца и млечни продукти. Рибените масла съдействат за нормализиране на клетъчния имунитет, поддържат целостта на мембраните на клетката и имат антиоксидантен ефект. Рибата е особено подходяща храна през пролетния сезон.
Салатите от ряпа, моркови, зеле, полети със зехтин, са добър източник на витамини в оптимално усвоима форма, особено що се отнася до мастноразтворимите А, Е и D. Пресните плодове и зеленчуци са за предпочитане пред консервираните, а от консервираните –  домашните или приготвените специално за деца. Предлагайте ги в достатъчно количество и в по-голямо разнообразие. Хубаво е, че вече целогодишно на нашия пазар могат да се намерят пресни плодове и зеленчуци. Консумирането им от децата гарантира доставянето на организма на необходимите витамини и минерали.

Д-р Полина Митева
педиатър
гл. асистент към СБАЛДБ – София

Примерно пролетно меню
(за деца от 1 до 1½ години)
Сутрин – попара със сирене и ябълка или  кифла с прясно мляко и компот, или кус-кус със сирене и доматен сок.
Обяд –  крем-супа от грах, кюфтета от риба с картофено пюре, салата от маруля с пресен лук, ябълка и хляб или агнешка супа, бъркани яйца с домати и сирене, салата от краставица, компот и хляб, или
супа борш, пиле фрикасе, салата от маруля и ряпа, ябълка и хляб.
Следобедна закуска – крем ванилия или грис с мляко, или саварини с айран.
Вечеря – зелен фасул яхния, квасено мляко и хляб или каша от лапад
(спанак), квасено мляко и хляб или постни сърми с прясно зеле, квасено мляко и хляб.

Примерно пролетно меню
(за деца от 1 ½  до 3 год.)
Сутрин – макарони със сирене и компот или чай, сирене, мед, краставица и хляб, или мляко, бисквити и моркови.
Обяд – супа от коприва, агнешко с грах, салата от маруля и лук, ябълка и хляб или супа с топчета, яйца със спанак, салата от моркови, компот и хляб, или пролетен борш, кюфтета с доматен сос, салата от маруля, ябълка и хляб.
Следобедна закуска – баница със спанак или млечен крем, ябълка
или торта от бисквити и нектар
Вечеря – мусака от спанак с ориз, квасено мляко и хляб или
задушени зеленчуци, малеби и хляб или домати с ориз, макарони на фурна и хляб

Борш
Продукти: 1 малък картоф, ½ морков, 1 резен целина, ¼ глава кромид лук, 1 шепа спанак (лапад или киселец), ½ домат, 2 чаени лъжички кисело мляко, 1/5 яйце (разбийте го предварително и отделете малка част от него), сол.
Приготовление. Измийте добре и нарежете на ситно моркова, целината и лука и ги пуснете да се варят в подсолената вода. След 10–15 мин добавете нарязания на кубчета картоф, нарязания на ивици спанак и настъргания домат. Оставете супата да се вари в плътно похлупен съд. Накрая добавете застройката от млякото и яйцето, сварена на водна баня.