Здравейте, приятели, уханието на есенна яхния е чудесно, нали? Не се нуждаете от специален повод, за да зарадвате близките с подобно гастрономическо удоволствие – всеки ден е подходящ. Да ви е сладко! Изключително ароматна, хранителна и много вкусна, ще сгрее душата ви и ще ви стопли в студеното време – есенна яхния с наденички. Приготвих яхнията в мултикукър на програма STEW, но ако не разполагате с такъв уред, спокойно можете да я приготвите в същите стъпки в по-дълбока тенджера.

Необходими продукти

  • 3 селски наденици
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 4 картофа
  • 4 парчета тиква
  • 2 парчета целина
  • 2 шепи пресен бейби спанак
  • 1 стрък пресен розмарин
  • 2 стръка пресен магданоз
  • 1 литър пилешки или зеленчуков бульон
  • 30 мл зехтин
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Цепнете леко надениците, сложете ги в тавичка и ги изпечете (от двете страни) на 200 градуса във фурната. Нарежете ги на кръгчета.

Подгответе си зеленчуците. Обелете ги и ги нарежете на кубчета, не много малки, като за яхния. Нарежете скилидките чесън. Нарежете на ситно лука. Включете програма FRY на мултикукъра и задушете лука с малко зехтин и вода, докато течността се изпари. Добавете нарязаните парчета наденици и леко ги запържете. Добавете останалите зеленчуци, ситно нарязан розмарин, черен пипер и сол. Разбъркайте и налейте бульона, колкото да покрие зеленчуците. Изберете програма STEW и затворете капака. Гответе 30–40 минути, отворете и добавете бейби спанака и ситно нарязания магданоз. Разбъркайте и изключете уреда. Поднесете яхнията топла с мек хляб.

PA090345 1

Текст: Ани Шакарян