Здравейте, приятели, уханието на есенна яхния е чудесно, нали? Не се нуждаете от специален повод, за да зарадвате близките с подобно гастрономическо удоволствие – всеки ден е подходящ. Да ви е сладко! Изключително ароматна, хранителна и много вкусна, ще сгрее душата ви и ще ви стопли в студеното време – есенна яхния с наденички. Приготвих яхнията в мултикукър на програма STEW, но ако не разполагате с такъв уред, спокойно можете да я приготвите в същите стъпки в по-дълбока тенджера.
Необходими продукти
- 3 селски наденици
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 моркова
- 4 картофа
- 4 парчета тиква
- 2 парчета целина
- 2 шепи пресен бейби спанак
- 1 стрък пресен розмарин
- 2 стръка пресен магданоз
- 1 литър пилешки или зеленчуков бульон
- 30 мл зехтин
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Цепнете леко надениците, сложете ги в тавичка и ги изпечете (от двете страни) на 200 градуса във фурната. Нарежете ги на кръгчета.
Подгответе си зеленчуците. Обелете ги и ги нарежете на кубчета, не много малки, като за яхния. Нарежете скилидките чесън. Нарежете на ситно лука. Включете програма FRY на мултикукъра и задушете лука с малко зехтин и вода, докато течността се изпари. Добавете нарязаните парчета наденици и леко ги запържете. Добавете останалите зеленчуци, ситно нарязан розмарин, черен пипер и сол. Разбъркайте и налейте бульона, колкото да покрие зеленчуците. Изберете програма STEW и затворете капака. Гответе 30–40 минути, отворете и добавете бейби спанака и ситно нарязания магданоз. Разбъркайте и изключете уреда. Поднесете яхнията топла с мек хляб.
Текст: Ани Шакарян