Хранителни съставки: витамин С, каротиноиди, фибри

Този дребен плод съдържа огромно количество витамин С и ефикасно предпазва от простуда и грип.


Шипките всъщност са семенни шушулки на диворастящата роза и се появяват след прецъфтяване на храстите. Съдържат 20 пъти повече витамин С от портокалите и по тази причина подобряват устойчивостта на организма към простудни заболявания, като засилват активността на фагоцитите (бели кръвни клетки) и пречистващите бактерии. Шипките са добър източник и на пектин – свързващи се с холестерола и токсините фибри, които ускоряват изхвърлянето им от организма.

По време на Втората световна война на децата във Великобритания давали сироп от шипки за предотвратяване на недостига от витамин С.

Сироп от шипки
Количество за 1 бутилка

125 г шипки
500 мл вода
125 г сурова тръстикова захар

Сложете в тенджера шипките и водата, а като заврят, свалете от огъня и ги оставате да изстинат. Прецедете през тензух няколко пъти – до пълното отстраняване на семките, власинките и месото. Сипете прецедената течност в тенджера и като заври, добавете тръстиковата захар. Оставете на тих огън до изпаряване на една трета от течността. Охладете и налейте сиропа в стерилна бутилка.

Из “100-те най-добри имуностимуланта”
Издателска къща “Хермес”