През последните години сигурно вече доста неща сте чули и прочели за цитрусовите плодове: че алергизират, че дразнят стомашната лигавица, че са полезни, че не са полезни, че се пълнее от тях, защото възбуждат апетита, че се слабее от тях... Искам да ви помогна да ги опознаете обективно, защото освен че са безспорно много вкусни, те са и изключително полезни за здравето и задължително трябва да ги каните постоянно на трапезата си. В цитрусовото семейство влизат лимоните, портокалите, мандарините, грейпфрутите, кивито, ананасът. Най-важното, което трябва да знаете, е, че се консумират преди всичко сурови или в прясно изцеден сок. Компотът, сладкото, конфитюрът от тях запазват само привлекателния им аромат и част от фибрите.

Достойнствата на тези плодове са много. Всичките съдържат витамини, но в най-голямо количество е витамин С Най-богато на този витамин е кивито. В 100 г от него има толкова витамин С, колкото е нужен на организма за повече от седмица. Втори в класацията е портокалът – в 100 г плод има 75 мг витамин С, следват грейпфрутът – 55 мг, лимоните – 45–50 мг, мандарините – 30 мг, и ананасът – 25 мг. Известно е, че този витамин укрепва имунната система, предпазва от рак и слепота, успокоява мускулните и ставните болки, ободрява, повишава апетита. Или както обобщава американският биохимик професор д-р Бали Фрай: “Без витамин С човешкият организъм е като автомобил без гориво.” След като били открити, цитрусовите плодове са спасили живота на много моряци, защото през XV–XVI в. от скорбут (класическата болест на липсващия витамин С) са умрели повече моряци, отколкото са загиналите в корабокрушения и в пиратски боеве. Витаминът не се произвежда в организма, затова пък цитрусовите плодове успешно и бързо зареждат с него. Тези плодове съдържат и витамини от група В – В1, В2, В3, В6, фолиева киселина. Те също са крайно необходими, а някои от тях са и пряко свързани със зачеването, с лактацията, със заздравяването на следродилните рани. Витамините от група В се борят с анемията. Цитрусовите плодове са особено нужни за дамите, които желаят да заченат или са бременни, или пък вече са се сдобили с бебе. Класацията на плодовете според съдържанието в тях на витамини от група В е: грейпфрут, киви, ананас, мандарини, портокали. Последен, но не без значение в тази стълбица е лимонът. Защо? Той съдържа много фолиева киселина и почти никакви витамини от група В. А фолиевата киселина стимулира половата активност, лактацията... Така че не го пренебрегвайте! Богат на витамин А е ананасът. Този витамин укрепва имунната система, растежа на зъбите, косата, заздравява кожата, венците, мехлем е за всяка рана – външна или вътрешна, подпомага работата на щитовидната жлеза. В ананаса има и доста мазнини, които се усвояват бързо и лесно и допринасят за здравината на кръвоносните съдове. Кивито пък изгаря мазнините. Затова е добре бременните и родилките с наднормено тегло да го включват по-често в менюто си. Най-голямото достойнство на плода обаче е, че намалява риска от образуване на тромби, а когато вече са се появили, ги “обезврежда” бързо и без последствия. За бременната и родилката този факт е изключително важен. Не го забравяйте! Под кората на кивито има полезна за здравето плодова захар, доста пектин, витамин Р, целулоза. Сега този плод се отглежда и в южните части на България и нашият с нищо не отстъпва на вносния.


Оранжевите портокали и мандарини и грейпфрутът имат мощен антиоксидантен ефект което означава, че неутрализират свободните радикали от обмяната на веществата в организма ни. А вероятно ви е известно от “9 месеца”, че тези радикали рушат клетките и разболяват организма. Ако консумирате оранжевите цитрусови плодове, ще сте здрава, млада и свежа. Плодовите захари фруктоза, глюкоза и захароза, които се съдържат в тях, се усвояват лесно. Освен това в плодовете има и органични киселини, предимно лимонена, и пектин, който действа освежаващо на цялата кръвоносна система.
Целулозата в цитрусите е полезна при запек, лениви черва, затруднено храносмилане, чести оплаквания при бременни и родилки от тежест в стомаха и гадене. В един средно голям портокал има 5 г фибри, или 10% от количеството, нужно за един ден. Портокаловите фибри са полезни за хемороидите, които доста често измъчват бременните и родилките. Всички оранжеви плодове помагат да се усвоява по-добре и в по-голямо количество желязото, внесено с храната. А това е много важно при склонните към желязодефицитна анемия, която често спохожда бременните и кърмачките.

Безспорно тронът на цитрусовите плодове се заема от г-н Лимон Защо още никой не го е изместил оттам? Той е защитил позицията си с безбройните си достойнства. Изключително ароматичен е, няма сладкиш, коктейл, а и козметично средство, в които той да не участва. От древността и до днес се знае, че лимонът освежава кожата, ястията, въздуха. Фибрите са му около 2–3 г в средно голям плод (120–150 г). Усвояват се добре, но не чак така, както при оранжевите плодове. Лимонът съдържа витамин С, макар да не е сред шампионите. Този витамин в него обаче действа изключително добре, освежава, възбужда апетита и се усвоява 100%. Лимонът пък е първенец по съдържание на лимонена киселина. Тя гори излишните киселини, помага за ефективното смилане на белтъците от растителен и животински произход, заедно с витамин С разрушава раковите клетки, активизира обмяната на веществата (затова при нужда участва в програми за полезно и разумно намаляване на телесното тегло), поддържа и прочиства кръвоносните съдове от ненужни вещества.
Всичко изброено обяснява защо лимонът е непоклатим лидер на трапезата от 2–3 века. Българските лимони не отстъпват по вкус на вносните.
Цитрусовите плодове имат и едно по-специално участие – в козметиката. Мандаринови лосиони и сапуни, портокалов душ-гел, крем за лице, ръце и тяло с лимон, крем за лице и блясък за устни с мандарина, шампоан за коса с киви... списъкът е дълъг.
Най-важното за тези плодове е, че са относително екологично чисти. Дърветата им не понасят химични торове и се бунтуват активно срещу тях. В борбата с нитратите някои бързо загиват, други линеят и не раждат, трети раждат изключително кисело-горчиви плодове. Умни са, нали? Много важно е да запомните: не съхранявайте тези плодове в хладилник Най-добре ги поставяйте в красив съд на масата, на слънчево място или на прозорец. Измивайте ги добре преди консумация, защото са пръскани с препарати. Купувайте само добре узрели плодове: колкото по-интензивен е оранжевият или жълтият цвят, толкова по-зрял е плодът. Кивито трябва да е леко омекнало. Ананасът е най-красив и с най-фин вкус. Ще разберете дали е узрял, ако листата му се отделят по-лесно.
Добре е, преди да посегнете към цитрусов плод, да сте хапнали нещо малко: 1 сухар или ¼ филийка хляб (една обикновена бисквита, парче сирене или кашкавал...). Така ще избегнете дразненето на стомашната лигавица от плодовите киселини, които съдържат тези плодове.
При лечение с антибиотици цитрусовите плодове са добри съюзници, защото тогава организмът се нуждае от по-голямо количество витамин С. Консумирайте тези плодове до 5–7 дни след като ги купите. Не прекалявайте с прекомерното почистване на фибрите им.
Хубавото е, че няма сезон, през който цитрусовите плодове изчезват. Целогодишно можете да ги консумирате с удоволствие, без да ви омръзнат.