Текст: Нина Ежова, автор на рубриката "В кухнята с Нина", списание "9 месеца"

По образование съм магистър по приложна психология, завършила съм в Лондон, а по душа съм кулинарен пътешественик. Автор съм на блога „Nina Ezhova’s LifeBook“, където споделям моето кулинарно творчество, както и снимки, публикации от пътувания и съвети за по-щастлив начин на живот.

Случайно или не, настъпи ли декември, в кухнята все повече се носи аромат на шоколадови сладкиши под всякаква форма. Рецептата, която ви представям днес, се приготвя абсолютно всяка Коледа вкъщи, без изключение. Това шоколадово суфле не съдържа бяло брашно и бяла захар и въпреки това не отстъпва по вкус, вид и емоция пред стандартното. Кокосовото масло и шоколадът допринасят за кадифения му вкус, бадемовото брашно за плътността, а белтъците, разбити само с прясно изцеден лимонов сок, буквално карат това суфле да „изскочи” от фурната.

Необходими продукти:

3 яйца

3 с.л. кокосова захар

100 мл лешниково мляко

2 с.л. нектар от агаве

50 г черен шоколад (75% какао)

2 с.л. кокосово олио

70 г бадемово брашно

2–4 капки ванилова есенция

щипка хималайска сол

сокът от половин лимон

Начин на приготвяне:

  1. Разделяте жълтъци от белтъци. Разбивате жълтъците заедно с кокосовата захар, лешниковото мляко, нектара от агаве и хималайската сол.
  2. Разтапяте шоколада на водна баня заедно с кокосовото олио и след като сместа е готова, сваляте от котлона и прибавяте ваниловата есенция.
  3. Изсипете шоколадовата смес към сместа от жълтъци, разбъркайте добре и прибавете бадемовото брашно.
  4. Разбийте белтъците на сняг заедно с лимоновия сок. Добавете към шоколадовата смес, като разбърквате много внимателно с помощта на шпатула или дървена лъжица. Не използвайте миксер, защото в противен случай суфлето няма да „бухне”. Намажете формичките с кокосово олио или масло и поръсете с кокосова захар отвътре, за да може по-лесно да извадите суфлето от тях след печене.
  5. Печете на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20–25 минути.

Съвет

Може да се сервира с топка сладолед. Аз приготвям здравословен, като блиндирам 2 замразени банана с малко мед, 20 мл лешниково мляко и 2 с.л. масло от кашу.

*Всички рецепти са приготвени и снимани от Нина.