Зима идва вече,

то е умно мече.

В топлата хралупа

крушки ще си хрупа.

През зимата детският организъм е особено податлив към инфекциозни заболявания. Кърмачетата и малките деца имат все още недоразвита имунна система и терморегулация. През студените месеци се увеличават заболяванията от инфекции на горните дихателни пътища.

Важен фактор за поддържане на доброто здраве през този сезон е храненето.

Разбира се, както и през останалото време на годината, то трябва да е съобразено с възрастта на детето. За да осигурите пълноценно меню, предлагайте на Вашето дете разнообразна храна. Това може да постигнете, като всеки ден задължително включвате по нещо от петте главни хранителни групи:

  • плодове и зеленчуци;
  • хляб, зърнени храни, ориз, макаронени изделия;
  • мляко, млечни продукти, сирене;
  • месо, птици, риба, яйца;
  • бобови храни, ядки.

На първо място сред най-важните храни са

плодовете и зеленчуците
Те са основните източници на витамини и на някои минерали. През зимния сезон особено нужни са антиоксидантите. Това са витамин С, витамин А, витамин Е, фолиевата киселина и редица минерали - селен, цинк, желязо. Те укрепват организма през студените месеци, повишават съпротивителните сили, поддържат обмяната на веществата. Богати на антиоксиданти са морковите, зелето, картофите, тиквата, цитрусовите плодове. Не пропускайте да включвате в менюто на детето пресни плодове и зеленчуци.
Първенец по витамини е зелето. С бяло и червено зеле може да се запасите, като ги съхранявате в проветриво и сухо таванско или избено помещение. Зелето съдържа много витамин С, а зелените му външни листа - провитамин А и минерални соли, които са изключително необходими на организма. Червеното зеле е по-богато от бялото на витамин С. Цветното зеле (карфиолът) също е ценен хранителен продукт. То съдържа пълноценни белтъчини, минерални соли и витамини. Може да го предлагате на детето като крем-супа, задушено с масло, сварено за салата или залято със сос бешамел и др. Полезна прясна храна е и празът. Имайте предвид, че витамините и минералните соли в него са в по-голямо количество в повърхностните му зелени листа. От праз можете да приготвяте вегетариански кюфтета, крем-супа. Морковите се предлагат на пазара през цялата зима, така че не е нужно да се запасявате.
Замразените зеленчуци и плодове също са много полезни, ако обаче ги размразявате бързо и веднага ги обработвате топлинно, а не да ги загрявате постепенно.
На малкото кърмаче плодовете и зеленчуците давайте под формата на прясно изцеден сок, а на по-голямото - като различни плодово-зеленчукови пюрета.
От групата на

хляба и зърнените храни
за детското меню са подходящи житните, оризовите, царевичните, овесените продукти. За предпочитане са пълнозърнестите видове.
През зимата за поддържане на правилното физическо и нервно-психично развитие на детето в менюто му включвайте и съответното количество белтъчини. За по-малките деца подходящо е

нетлъстото месо - телешко, пилешко, заешко
Навременното включване в менюто на месо и жълтък предпазват детето от желязодефицитна анемия, която може да се прояви още на шестмесечна възраст поради изчерпване на запасите от майката и липса на внос с храната.
За поддържане на стабилна имунна система е важна и консумацията на

риба и рибни продукти,

ядки, растителни масла
Всекидневните разходки на детето, независимо от неговата възраст, също имат изключителна роля за доброто здраве. Всеки ден извеждайте детето навън, защото "ден без разходка е загубен ден за детето." Оставяйте го у дома само при много силен вятър или силен валеж. Освен че укрепват организма на детето, разходките и правилно провежданата профилактика с витамин D го предпазват и от развитието на рахит.

Примерно зимно меню за деца от 1 до 1 1/2 год.
Закуска: мляко с грис (250 мг) и сок от лимон (30 мл) или попара със сирене (250 мг) и портокал (60 г), или прясно мляко с бисквити (230 мл) и настъргана ябълка, или кифла, шипков чай и настъргани моркови.
Обяд: супа от зеленчук (50 мл), смляно месо със зеленчуци и компот или супа от месо, стар фасул яхния, доматено пюре с праз и млечен кисел от шипки, или супа от грах, кюфтета яхния, салата от червено цвекло и компот, или млечна супа със сирене, пюре от картофи с яйце, лютеница и печени ябълки.
Следобедна закуска: мляко с ориз и сироп или крем какао и ябълка, или бишкоти и прясно мляко, или пудинг с ориз и шипков чай.
Вечеря: картофена яхния, салата от моркови и ряпа и реване или бъркани яйца с домати и квасено мляко, или грах яхния, салата от моркови и зеле и мляко с грис.

Примерно зимно меню за деца от 1 1/2 до до 3 год.
Закуска: щипков чай, сирене, маслини и доматен сок или мляко, бисквити, конфитюр и сок от лимон, или чай, палачинки и портокал, или юфка с мляко и ябълки.
Обяд: доматена супа, пиле яхния и компот или супа топчета, постен гювеч, мешана туршия и мляко с грис, или супа от картофи, сарми с месо и компот, или супа борш, риба с доматен сос, стъргани моркови и кисел от шипки.
Следобедна закуска: пандишпаново руло и шипков чай или сиренка и нектар, или млечен крем, или крем карамел.
Вечеря: леща яхния, салата от моркови и квасено мляко или картофи с ориз, салата от червено цвекло и квасено мляко, или зелен фасул, маринована капия и квасено мляко, или постни сарми и мляко с грис.