Война между по-големите и по-малките деца винаги е съществувала в семейството. Първородното дете очаква похвали от родителите си, малкото пък не иска да го пренебрегват. Трудно ще намерите майка, която да признае, че обича едното си дете повече от другото. Независимо дали има 1 или 10 деца, за нея всички са равни. Последни проучвания показват обаче, че първородните синове и дъщери имат по-висок коефициент на интелигентност от по-малките. Значи ли това, че вторите деца са обречени винаги да са изтърсачета и да догонват батковците и какичките?

По-умното дете
Норвежки учени са извършили проучване сред 241 000 момчета и се е оказало, че първородните синове имат коефициент на интелигентност средно 103, вторите – 101, а третите деца – 100. Важна ли е тази разлика? Според някои специалисти това не оказва влияние в реалния живот, за други обаче разликата е като между първенците от елитния университет и изоставащите ученици в гимназията


Трудно е да се определи на какво се дължи интелигентността на по-големите. Причината най-вероятно е, че родителите им обръщат повече внимание, докато вторите и третите деца често са пренебрегвани. Обикновено майките и татковците се опитват да реализират мечтите си именно чрез първородното дете. Според друга теория по-големите имат повече отговорности, бързо се научават да се грижат за себе си и за околните. Очаква се от по-големите да се докажат първи и да се реализират.
Трудно е да се каже дали това ще се случи и във вашето семейство. Проучването на норвежките учени не е представително. Има няколко условия, които трябва да вземете под внимание.

 • Проучването е проведено само в Норвегия. Може би по-големите деца там наистина са по-умни, но дали е така навсякъде по света?
 • То е проведено сред момчета, дали обаче това се отнася и за момичетата?
 • Коефициентът на интелигентност е относителен показател. В днешните тестове често се допускат грешка. Понякога дори и да имате резултат 110, той може да се окаже грешен и истинските му стойности да са между 105 и 115.

  Първо, второ, трето...
  Дали поредността на децата може да повлияе върху тяхната съдба? Според някои експерти това е относително, тъй като животът на човек се определя от съвкупност от различни фактори – гени, семейна среда, приятели...
  Първородното дете. Повечето първородни деца са родени лидери и лесно решават проблемите си, както и проблемите на другите. Те са добре организирани и лесно намират извинение за постъпките си. Обикновено първородното дете по-лесно общува с връстниците си и рядко има проблеми с комуникацията.
  Какво да правите. Нищо. Оставете първородното дете да развива индивидуалния си характер. Помогнете му да се изявява. Обикновено по-големите деца имат и повече задължения: “Помогни на мама да сложи масата, докато преобуя бебето”, “Дай на сестра си биберона, защото съм заета с чистенето”... Запомнете, че първородното дете не може да ви замести. Не го натоварвайте с домакински задължения. Когато то се държи лошо, обяснете му последствията и не го съдете прекалено строго.
  Второто дете. То е най-склонно към компромиси и винаги се опитва да въдворява ред у дома, когато мама и татко се карат. Проучвания показват, че вторите деца често се опитват да избягат възможно най-далеч от дома, когато пораснат. Причината е, че обикновено те се чувстват притиснати между по-големите и най-малките глезльовци. Някои втори деца често страдат от това, че са в сянката на първородното дете и се сравняват с него.
  Какво да правите. Действайте така, че детето ви да се чувства забелязано. Снимайте второто дете толкова, колкото сте снимали и първото, отделяйте му достатъчно внимание и не го пренебрегвайте. Допитвайте се до него по всички въпроси. Възлагайте му задачи, които досега са били задължение на първородното дете.
  Изтърсакът. Той е облагодетелстван, защото е отглеждан от родители, които вече имат опит. Често обаче тези малчугани са глезени и не много добре възпитани. Те очакват всички около тях да им обръщат внимание и да ги обичат. Обикновено са твърдоглави и лесно манипулират околните. Понякога обаче последното дете е нещастно, защото трябва да износва дрехите на по-големите, да им се подчинява и няма собствено лично пространство.
  Какво да правите. Въпреки че вашето мъниче е толкова сладко, внимавайте с глезенето. Дръжте го отговорно за неговите действия. Накарайте го да казва “Извинявай”, когато е виновно, да прибира играчките си, когато ги разхвърля, и да внимава как се държи на масата. Нека споделя отговорностите с останалите деца.

  Мамо, имам нужда
  Всяко дете има свои потребности, независимо дали е първородно или изтърсак.
  Време насаме с вас. Малко време насаме с мама и татко помага на детето да осъзнае, че е уникално. Изведете малчугана на разходка, играйте с него любимата му игра или прочетете приказка. Разпределяйте времето си наравно между всички деца.
  Нека да преследва собствените си желания. Дори и най-малките знаят какво искат. Не спирайте изтърсака, когато се изявява като лидер само защото е по-малък от брат си. Насърчавайте индивидуалните способности на всяко от децата си.

  По-умни и известни първородни
  Парис Хилтън
  Еди Мърфи, Джим Кери и Камерън Диас
  Бионсе и Селин Дион
  Джордж Буш
  Дейвид Бекъм
  Доналд Тръмп и Бил Гейтс