На ход е татко: Ако ставате татко за първи път, сигурно в началото никак няма да ви е лесно.

Може и да се дразните, че конкуренцията с любимата ви за усмивката на бебето е спечелена „служебно“ от нея. Не се отчайвайте, татковци, не губете спортния си дух. Достатъчно е да действате... Как?

Е, ясно е, че гърдите ви няма как да се увеличат и да започнат да произвеждат мляко, но имайте едно наум, че бебето ще накърни вашата мъжественост. Любопитно е, че от третия месец на бременността нивото на мъжкия хормон тестостерон при бъдещия татко спада, а на естрогените се покачва. Какво е посланието на природата? Най-вероятно гласи: „Хей, приятел, ти също можеш. Макар че не носиш бебето в корема и няма да  можеш да кърмиш, не се чувствай излишен. Приеми, че мама и бебето не са някакъв таен съюз, в който няма място за теб.”

Акцент!

Мъжете  могат да са нежни и отдадени на мъничето също както жените. Достатъчно е да влязат в ролята си в един импровизиран „сценарий“.

Отдавайте се изцяло на бебето

Бързо да проведете няколко делови срещи, спешно да закарате автомобила на сервиз, да отскочите до химическото чистене... и в този график мимоходом за 10-ина минути да вземете бебето на ръце – забравете напрегнатия ритъм! И малкото бебе усеща когато татко е напрегнат и предпочита спокойствие. По-добре отделяйте на детето 30 минути, в които напълно да му се посветите, отколкото 1–2 часа, през които погледът ви ще шари между монитора на компютъра и дисплея на мобилния телефон...

Назад към детството

За много потомци на Адам появата на детето означава край на волния живот и пълен аскетизъм. Съвсем не е така! Животът с дете предлага много лудуване, пълзене на „четири крака“ из жилището, овладяване на различни роли – смешни или трогателни... Сърцето на малчугана се печели най-вече с разнообразна програма. Спомнете си ролята на вашия баща в детството ви. Ако той е отделял време за вас, ще искате и вие да сте като него. Ако пък е бил от бащите, които все са били затрупани с много ангажименти, едва ли ще желаете да му подражавате.

Информирайте се за бебето

Признайте си, че не знаете отговора на следните въпроси:

Кой е размерът на пелените за еднократна употреба, които използвате за вашето дете?

Кой е педиатърът, който се грижи за малчугана ви?

Как се казва учителката му от яслата?

Ако не знаете точния отговор на тези въпроси, слушайте по-внимателно, когато партньорката ви разказва за ежедневието на детето. Добре е понякога и вие да го водите на консултация при педиатъра или на ясла. Само ако сте до малчугана по-често, ще можете да го разбирате по-добре и да се сближите с него повече.

Нова организация на деловите ангажименти

Сигурно не е толкова трудно да намерите възможности да увеличите времето, посвещавано на детето. Например уговорете се с шефа си няколко дни да работите до по-късно, за да сте свободен например един следобед. Или временно да минете на плаващо работно време.

Не пестете нежността

Най-близко ще сте до бебето, когато го вземете в прегръдката си. Любовта на мъничето наистина ще блика, когато боцкащата буза на татко нежно го гъделичка, а гласът му буботи близо до ухото. То се чувства истински защитено в силните ви ръце.

Участвайте в ритуали

Дали ще е разказване на приказка преди заспиване, или неделна разходка в парка – децата обичат ритуалите и с татко. Чрез тях се създава особена връзка, която даже и мама не може да постигне. Запомнете две истини:

Ритуалите са нещо уникално.

Ритуалите не бива да се изоставят, нито „да се дават назаем” (например не отстъпвайте вашето „ноу-хау“ дори на мама).