Какви са модните тенденции за пролетта в облеклото за бъдещи майки?
Когато става въпрос за облеклото на бъдещата майка, преди всичко трябва да се наблегне на комфорта и удобството. Нищо във външния вид и дрехите на бременната не бива да я притеснява. Тя трябва да се чувства свободна във всеки момент – вкъщи, на официално парти...


В миналото имаше период, в който всички бременни се обличаха в дрехи, няколко номера по-големи, и това беше модата. Едва по-късно дизайнерите осъзнаха необходимостта бъдещата майка да е облечена в подходящо за състоянието й облекло – с него гордо да показва, че тя носи новия живот.

Много трудно е обаче да се направят дрехи, които прикриват всички промени в тялото. Ето защо най-добре е в облеклото за бременни да се играе с цветовете и материите. Подходящи за дрехите на бъдещата майка са ярките, игриви тонове – бяло, синьо, жълто, зелено. Те носят нещо закачливо. Това са цветовете и на бебешките дрешки. Няма да се учудите, ако видите една бременна в розово, защото тя просто носи новия живот. Той блика от нея.
А нещо в стила на Пентаграма?
От кожите най-подходящ за бъдещите майки е велурът. Той е изключително мек и деликатен както на пипане, така и като визия. Изцяло съвпада с излъчването на една бременна дама. Ето защо велурените облекла са много подходящи за модна колекция за бъдещи майки. Бих изневерил на стила си и този път дрехите ми няма да са в черно, а в ярки, закачливи цветове, които ще символизират новия живот – с много джобчета, “намигвания” и весели кройки. Най-тъмният цвят ще е синьото или масленозеленото, за да отговаря на всеки вкус. Тези дрехи ще са изпълнени с живот.

А нещо по-екстравагантно?
Разбира се, във всяка дреха бих вградил малък амулет – против уроки. Това ще е една закачка към всяка бъдеща майка. Нещо, което не се приема много насериозно, но същевременно разнообразява дрехата, придава й колорит и я прави по-различна.
Как да се обличат бременните, ако им се наложи да отидат на официална вечеря?
Бременността е идеално извинение да изглеждаш малко по-неглиже. Много дизайнери се опитват да сътворяват идеалната официална дреха, предназначена за бъдещата майка, но това е доста трудно. Всяка бременна е различна и когато става въпрос за официален тоалет, винаги се стига до туниката, която свободно пада от гърдите надолу – просто няма друго решение.
Ще се задържи ли модата на пайетите?
Днес вече всичко е модно. Навлязохме в период, в който всеки сам може да решава какво да облече и как да го съчетава. Мина онова време, в което, ако не облечеш точно определен панталон или блуза, не си моден. Не съм си представял, че може да се комбинира червено с оранжево, но това съчетание вече е факт. Има пълна свобода. Най-вероятно тази тенденция ще се задържи.
Има ли забрани в облеклото за бременни?
Модата вече е толкова разкрепостена, че трудно се говори за забрани. Но при бъдещите майки има табу по отношение на материите. В никакъв случай бременната не бива да се облича в дрехи от изкуствени материи. Те запарват и от тях кожата страда. Има толкова други възможности, от които жената може да се възползва.
Харесвате ли модата на голите кореми?
Само една бъдеща майка може да каже дали се чувства добре, излагайки на показ корема си. Това е най-незащитената, най-уязвимата част от нейното тяло и повечето жени изпитват някаква вътрешна нужда да го прикриват. Не знам откъде тръгна модата да се показват голите кореми, но тя едва ли е много здравословна.
Какви обувки бихте препоръчали?
Виждал съм бременни, които от суета носят обувки с високи токчета. Това не е необходимо. Състоянието е чудесно извинение да се носят по-ниски обувки.