Кой е казал, че депресията е запазена марка за бъдещите и настоящите майки. Попитахме 8 дами дали мъжете им страдат от следродилна депресия. Предлагаме ви да прочетете техните отговори.

 

Не! Чувството, което изпитват, не е същото

Мария Динева, 24 год., София:

Носих бебето 9 месеца, гадеше ми се, повръщах, имах болки в кръста, емоционални смущения, преживях раждането… През бременността и след раждането женските хормони постоянно бушуват, организмът ни се променя, а животът ни се обръща с главата надолу. Това, което изпитва таткото след появата на бебето, е като летен бриз в сравнение с урагана, който ние преживяваме.

 

Никол Василева, 33 год., Варна:

Възможно е мъжът да е подложен на силен стрес след появата на бебето, но това не е следродилна депресия. Депресията е проблем, причинен от хормоните, които бушуват в женския организъм. Моите чувства са много по-различни от чувствата на съпруга ми.

 

Кирилка Янева, 28 год., София:

Вярно е, че през бременността и след раждането всички са съсредоточени върху майката и не обръщат внимание на таткото, който също преживява голяма промяна. Тя включва страх, тревога и объркване. Това обаче не е следродилна депресия, а приспособяване към ситуацията.

Яна Димитрова, 30 год., Пловдив:

Мъжът може да е под напрежение, когато бебето се появи, но това не е следродилна депресия. Чувството е напълно различно. Мъжете не са способни да го изпитват.

И те имат нужда от съпричастие

Анелия Велева, 21 год., Бургас:

Чувствата на мъжа след раждането са много по-сложни, отколкото се приема. Той е разтревожен, защото всичко наоколо се променя, ситуацията е извън контрол и нищо не може да се направи. Мъжът трябва да поеме много нови отговорности, което води до следродилна депресия.

Ива Стоева, 29 год., София:

Мъжът попада в същата ситуация, в каквато е жена му след раждането. Много татковци се депресират, но обществото трудно приема слабите мъже. Ето защо често може да се чуят думите: „Стегни се, ти си мъж!”. Няма нищо срамно и таткото да покаже слабост.

Валерия Нанева, 27 год., София:

Въпреки че жената износва бебето 9 месеца, мъжът преминава през много перипетии на бременността. Като майки ние трябва да сме благодарни, когато любимият ни показва чувствата си и изразява емоциите си, без да ги крие. Не бива да му се подиграваме.

Зорница Михайлова, 35 год., Пловдив:

Съпругът на най-добрата ми приятелка изпадна в дълбока депресия след раждането на първото им дете. Тя се чувстваше превъзходно, а той беше мрачен и се караше с всички. Не можеше да спи и отслабна с 15 килограма. Следродилната депресия може да засегне както майката, така и бащата. Мъжете също не са пощадени.