Току-що сте станали горд татко на прекрасен син. Може би дори тайничко сте изпитали удовлетворение, когато е дошла новината, че очаквате момче – момичешката природа често ви се струва твърде голямо предизвикателство.
Наред с върховното щастие обаче в сърцето ви се прокрадва страх и изникват куп тревожни въпроси…


Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да бъдете доверен спътник и помощник на малкото момче по пътя му към порастването и съзряването…

От раждането до 9 месеца
Да предположим, че преди раждането на детето вие заедно с вашата половинка сте трупали информация и сте изчели много литература за грижите и възпитанието на бебето. Дори сте си представяли как ще проведете първия си откровен разговор за сексуалното възпитание с вашия син пред прага на пубертета. В такъв случай твърде възможно е след раждането на бебето да се почувствате объркан, задавайки си въпроса: „Синът ми изобщо има ли нужда от мен?” Вниманието ви се фокусира върху една мисъл – за бебето мама е целият свят и тя му е абсолютно достатъчна. Не се заблуждавайте – кърмачето познава плътния ви глас още от утробата. То усеща близостта на тати и се нуждае от нея, защото тя го кара да се чувства двойно по-сигурно и защитено. Помнете, че сега полагате основите на силната връзка син–баща. Затова бъдете активен и се включвайте в повече дейности около грижите за бебето. Забравете реплики от рода на „Това не го мога”.

Не пренебрегвайте и факта, че особено в тези първи месеци вие сте най-сигурната опора на вашата любима, което й дава душевно спокойствие и я кара да ви чувства грижовен родител…

От 10 месеца

Близостта ви до вашия син става все по-решаваща. В тази възраст той вече постепенно се откъсва от симбиозната връзка с мама. Това е и период, в който започва формирането на отношенията в семейния триъгълник майка–дете–баща. Докато момичето се идентифицира с мама („Аз съм като нея”), момчето забелязва: „Аз съм различен”. В този момент на семейната сцена трябва да се появите вие и да се превърнете в нещо повече от забавен приятел за игра. Така ще помогнете на момчето да открие половата си идентичност. Вашата активна роля и пример са особено важни на фона на все по-феминизиращата се професия на бавачки и възпитателки в детските ясли, с които  често се налага детето да прекарва голяма част от ежедневието си. 

От 2 до 3 години
Време е да изградите авторитета си, без да бъдете авторитарен. Тази задача е трудна, но далеч не е невъзможна. За целта е важно да определите ясни правила, които малчуганът не може да прекрачва. Независимо дали става дума за здравословно хранене, или за семейно пазаруване в супермаркета. Бъдете разбиращ и спокоен, но и категоричен пред детето за границите, които не бива да се преминават. 
Знайте, че заявлението „Един мъж никога не плаче!” вече е отживелица. Според най-нови проучвания момчетата, получавали в ранното си детство нежна утеха, прегръдки и целувки колкото и момичетата, имат по-успешен професионален и личен живот. По-строгото възпитание, лишено от „момичешки глезотии”, поражда повече агресия и потиска увереността у момчето. 

Павлина Желева
психолог