Ако има нещо, което предизвиква едновременно чувство на радост, възбуда и ужас у мъжа, това са думите: “Скъпи, бременна съм!” От момента на изричането вие инстинктивно усещате, че животът ви е на път да се преобърне наопаки, и то завинаги. Лошото е, че изобщо не сте наясно до каква степен ще стане това.


Дали идва краят на редовните мъжки срещи в кварталното бистро? Дали партньорката ми няма да се отчужди от мен? Какво ли ще е, ако бебето наследи моите големи клепнали уши?

Пътят напред е осеян с въпросителни и страхове, затова ви предлагаме в резюме това, което ви очаква през следващата една година, както и полезни съвети за овладяване на положението.

Говорете положително
Новината, че ще ставате баща, е един от най-прекрасните моменти в живота, така че изразете поне малко въодушевление! Партньорката ви очаква физическа и емоционална подкрепа – подгответе се за това. Реакция от рода на: ”Това е прекрасно, скъпа! Нали може да догледам мача?”, трудно ще предизвикат у нея чувството, че сте роден за баща. Както и нервното ви тъпчене на едно място с отворена уста, което тя едва ли някога ще ви прости и забрави. В този момент от вас се иска да изразите своята радост и съпричастие към хубавата вест. За никоя жена бременността не е лек период. Отнесете се позитивно, уверете партньорката си, че заедно ще преминавате през всичко, че ще сте до нея и в радост, и в тревоги.

Съобразявайте се с промените
През първото тримесечие нивото на естрогените в организма на партньорката ви се повишава и у нея настъпват много промени. Наред с болките в гърба, киселините и сутрешното гадене тя ще се чувства неатрактивна, непривлекателна. Можете да й помогнете в много отношения. Казвайте й от време на време, че я намирате секси (нали бюстът й едрее пред очите ви) и избягвайте шегите за все по-наливащата й се фигура. Вземайте участие в пазаруването и в чистенето на дома, сутрин й предлагайте любимите й закуски.

Съчувствайте й за промените в настроението
Може би очаквате, че бременността ще е период, изпълнен само с радост. За съжаление промененото съотношение между естрогените и прогестеронат в кръвта на партньорката ви могат да предизвикат резки и необясними промени в настроението й. Много бъдещи татковци не могат да проумеят тези емоционални скокове и не знаят как да реагират. Може да поговорите с любимата си или с други мъже, преживели това. Отнесете се с разбиране и се утешете, че тези периоди ще намалеят след 3-ия месец.

Внимателно с избора на име
Това на пръв поглед приятно занимание може да се окаже минирано поле. Достатъчно е някой от двамата упорито да настоява да се поднови името на бабата (дядото), а другият да не може да приеме предизвикателството. В някой спокоен момент сигурно ще стигнете взаимно до приемливото предложение, от което и детето ви един ден няма да се срамува.

Бъдете до нея, когато трябва
През бременността партньорката ви ще се подлага на различни изследвания. Подкрепяйте я и бъдете с нея колкото може по-често. Не пропускайте първия ехографски преглед, когато ще видите бебето за пръв път – преживяване, което може да накара и най-суровия мъж да се просълзи.

Време е за радост!
Обикновено второто тримесечие се смята за най-радостния период на бременността. Гаденето е изчезнало, а по-късните прояви на дискомфорт още не са се появили. Това е времето, в което партньорката ви разцъфтява и можете да си позволите всичко онова, което ще е недостъпно през следващите месеци и години. Гледайте заедно хубави филми, пътувайте през почивните дни, прекарвайте съботите и неделите в кревата, четейки любими книги, и правете секс без ограничения. След появата на бебето едва ли ще имате време и настроение за това.

Посещавайте училище за родители
В тези курсове може да научите много – за методите за обезболяване, за ролята ви по време на раждането и за възможностите на различните клиники. Дори да се смятате за образован по въпросите на раждането, намерете време и направете усилие да посещавате курсове. Освен всичко останало там можете да срещнете други бъдещи татковци, с които да ви свърже приятелство за цял живот.

Напред към майчинството
Проучете предварително най-краткия път до болницата. Не забравяйте, че повечето първи бебета се появяват много след началото на контракциите. Най-необходимите вещи сигурно отдавна са подготвени, но вие се погрижете да имате под ръка телефон (мобилен, карта за автомат, жетони...), за да не се лутате, когато дойде моментът да съобщите на близките великата новина.

Прережете я
В края на раждането, разбира се, на бял свят излиза бебето. Това е моментът, в който очакващият татко е напълно зашеметен. Когато той види да се появява главичката и трябва да пререже пъпната връв, това се оказва твърде много за чувствителната му душа. Не се безпокойте, не сте длъжен да стоите до края. Достатъчно е, че сте стискали ръката на партньорката и сте били до нея през цялата еуфория.

Най-после вкъщи!
Не си мислете, че щом най-после сте вкъщи, трудното е зад гърба ви – то едва сега започва. Предстои ви да усвоите хватките по смяната на пелените, къпането, подсушаването, да не говорим, че се налага да поддържате ред в жилището, докато партньорката ви стъпи на крака. Умен ход от ваша страна ще е да мобилизирате женската част на родата или някои приятелки на семейството. Бабите обожават бебета и с радост ще поемат грижите за вашето отроче, докато вие се съвземете.
Кой знае, може и да намерите време да прескочите до любимото бистро. Нали трябва и да почерпите тези, които са изслушвали тревогите ви 9 месеца?! В края на краищата гледането на бебето не се оказва чак толкова непосилно...