През последните години у нас има истински бум на пластичната хирургия. Уголемяването на бюста се превърна почти в рутинна операция и вече дори родители правят този подарък на дъщеря си за абитуриентския бал. Големите гърди наистина са секси, но понякога могат да доведат до редица проблеми – болки в гърба, трудности при спането, дори могат да причинят неудобство по време на секс. Ето защо не са малко и дамите, които се подлагат и на операция за намаляване на бюста. Дали обаче тази хирургична интервенция е напълно безопасна и какво става, когато жената забременее и иска да кърми?


Пластичните хирурзи са категорични, че няма проблем да намалите бюста си, ако това ще повиши самочувствието ви и ще направи живота ви по-лесен. При операцията се отстранява мастна тъкан, а ако се налага – и жлезна. В повечето случаи зърното и ареолата се преместват и цялата гърда се променя. Противно на общоприетите схващания при операцията не се отстраняват само излишната кожа и мазнини. Съществува опасност обаче след време да имате проблеми с кърменето, ако хирургът е засегнал някой нерв или млечните канали. Имат по-малко кърма и жените, при които само е намалена млечната жлеза.

Все пак обаче, ако вече сте се подложили на такава операция, не се отчайвайте. Кърменето е напълно възможно, стига да положите малко повече усилия. Проучване, направено наскоро в САЩ, показва, че дори при операцията да е засегнат нерв или млечен канал, шансът те да се възстановят по-бързо е голям, ако жената кърми по-често. Направете усилие да увеличите кърмата.
 Изцеждайте редовно кърмата – с ръка и с помпа. Така ще стимулирате производството й.

 Кърмете бебето колкото може по-често. Избягвайте използването на шишета и биберони.
 Поставяйте топли компреси на гърдите.
 Масажирайте ги всеки ден.