Обръщате се само за миг и ето че вашият 3-годишен син е разлял чашата със сок върху документите, които подготвяте за работа вече цяла седмица. Или пък оставяте чистите дрехи върху кухненската маса и незнайно как дъщеря ви е сложила отгоре им новата си рисунка с незасъхнали водни бои. След като проходи, малкото съкровище е непрекъснат извор на бели. Често те са свързани само с мърсотия и разхвърляни играчки и би трябвало да се чувствате щастлива, че сте избегнали по-страшните инциденти. За съжаление обаче понякога дори миг невнимание може да струва наранена глава, счупена ръка или кървяща рана от коляното. Колко пъти след като нещастието се е разминало на косъм, сте си казвали – вече никога няма да оставям детето си само дори за секунда. Представяме ви историите на няколко майки, които са били съвсем близо до трагедията, но за щастие детето им е живо и здраво, както и съветите какво да правите в рисковите ситуации.

Нагоре-надолу
Колегите ми настояваха да видят бебето ми и реших да отида до офиса със спортната количка. Родителите ми дойдоха да помогнат, а и да видят къде работя. Трябваше да слезем по ескалатор, когато в блъсканицата изведнъж усетих как изпускам количката и тя полита надолу по стъпалата заедно с бебето вътре. Бях ужасена! Добре че баща ми скочи и успя да я хване навреме, преди да се преобърне.”


Валерия Митова, майка на 9-месечния Николай
Какво да правите. Добре е, когато излизате навън, да използвате асансьор. В големите магазини ескалаторът е тесен и не е пригоден за детски колички. Възползвайте се от асансьора, предназначен за инвалиди, неговите врати се отварят по-бавно, имат нисък праг, вътре е достатъчно широко, няма опасност колелата на количката да се заклещят.

Направо на пода
“Дъщеря ми Мина беше на 4 месеца, когато за първи път реших да подновя гардероба си и заедно излязохме на пазар. Реших да използвам кенгуруто, защото така по-лесно щях да влизам в магазините. В един базар оставих Мина на плота на продавачката, докато оглеждах някаква пола. Обърнах се само за секунда, но тя вече беше паднала на пода, а кенгуруто беше върху главата й. Не знам кой плачеше по-силно – тя или аз. Оттогава винаги я оставям направо на пода с кенгуруто или със столчето за кола, независимо че там е мръсно.”


Петя Янчева, майка на 6-месечната Мина
Какво да правите. Винаги оставяйте бебето си на сигурно място. Понякога може да го оставите и на пода, но преди това се уверете, че е безопасно. Избягвайте меките, неравни повърхности, капака на колата, столовете и тесните плотове. Детето ви непрекъснато ще се върти и обръща, опитвайки се да докосне най-близките предмети. Понякога падането може да причини мозъчна травма.

Белият прах
“Мислех, че синът ми ще спи цял следобед, когато чух, че издава странни, необясними звуци. Отидох в стаята му и видях, че целият е покрит с бял прах и се опитва да хапне от него. Калин беше намерил пудрата и я беше изсипал върху себе си. Паникьосах се. За щастие инцидентът се размина само с голяма мърсотия, но осъзнах, че можеше да изсипе цялото количество в устата си и да се задуши.”
Елена Томова, майка на 4-месечния Калин
Какво да правите. Малчуганите са много любопитни и обикновено слагат в устата си всичко, което намерят наоколо. За съжаление всяка година хиляди деца загиват от отравяне. В случая с Калин пудрата не е токсична, но прахът може да причини задушаване. За да се предотвратят подобни инциденти, домът трябва да е напълно обезопасен. Огледайте внимателно всички стаи за по-малки предмети, които бебето може да погълне. Сложете ги нависоко. Проверете килимите за паднали монети, карфици или копчета. Понякога отдавна забравени малки предмети могат да причинят инцидент. Дръжте ключовете на недостъпно място. Никога не ги оставяйте на ключалката. Ключът е любима играчка за детето, но за съжаление може да се глътне лесно. Съхранявайте на недостъпни места лекарствата, козметиката, препаратите за почистване, газовата бутилка, алкохола.

Острите предмети
“Почиствах банята и изхвърлих стари самобръсначки на съпруга си в кофата за боклук. Половин час по-късно намерих Моника да играе с тях. Не знам как не се беше порязала. Не искам да си помислям какво можеше да се случи.”
Валя Димитрова, майка на 2-годишната Моника
Какво да правите. Преди да изхвърлите опасните предмети, проверете дали детето има достъп до тях. Докато не навърши 4 години, малкото човече не осъзнава кое е опасно за него и кое не. Затова всеки предмет с по-странна форма му се струва интересен и забавен. Ето защо самобръсначката се е оказала идеална играчка за момиченцето ви. Най-добре ползвайте кофа с капак, който се затваря добре, и я слагайте на високо, недостъпно за детето, място. Забравете пластмасовите торбички.