Нейната майка Вероника Сгалевска, 32 год., държавен служител, разказва за живота на дъщеря си през дванайсетия месец

Само преди няколко дни Клара навърши 1 годинка и вече се усеща, че е голямо момиче. Сама определя дневния си режим и аз се съобразявам с него. Опитва се да се откаже от спането след закуска и понякога е кисела и недоволна. Не й налагам никакви правила и норми, защото смятам, че организмът й показва най-добре от какво има нужда. Програмата й е съобразена само с нейните желания.


Вече няколко месеца всеки ден вземам храна от детската кухня и дъщеря ми е много доволна.
Хапва с удоволствие и не е злояда
Напълно свикна с ястията, които се приготвят там –  няма храна, която да отказва. Забелязала съм, че малката ми госпожица не харесва много боб и леща, но не се мръщи дори и на тях. Имам по-голям син, който постоянно яде чипс и “Зрънчо”. Клара много се изкушава и винаги посяга към тях. Обича солетите. Опитвам се да я ограничавам и да не й давам нездравословни храни. Все пак обаче те са непрекъснато пред очите й и е много трудно.

Забелязвам, че последните няколко седмици дъщеря ми напълно забрави играчките. Предпочита да се занимава с всякакви други предмети, които намери вкъщи. Играе си с празни кутии от мляко и опаковки. Те са й много по-забавни и интересни. Постоянно дрънка с черпаци, купи и лъжици. Клара е пристрастена към техниката, ако не я наблюдавам, винаги взема някое дистанционно или мобилен телефон. За щастие досега не е счупила нито един. Подарих й кукла, но изобщо не й обръща внимание.
Клара вече спокойно
прави няколко крачки сама

Скоро ще й правим прощъпалник. Тя започна да ходи в проходилката още от 7-ия месец, но вече категорично отказва да седи в нея и иска сама да се разхожда наоколо.
Рожденият ден на малката ми госпожица беше прекрасно преживяване. Няколко дни преди това тренирахме как да духне свещичката на тортата. Тя се справяше много добре. Когато дойде денят обаче, рожденичката реши да изгаси свещта с пръстчета. Въпреки това стана прекрасен рожден ден. Решихме да не каним други деца, защото Клара е много малка и няма да усети празника, ако има голямо парти.
Тя обаче е много общителна и догодина със сигурност ще има гости. Винаги когато излизаме на разходка, дъщеря ми се закача с другите деца. Предпочита да общува с по-големите. Може би защото има батко у дома и е свикнала с него. Той й обръща много внимание.
Досега на Клара са й направени всички необходими имунизации. Смятам, че това е начин да я предпазя от много опасни заболявания. Редовно я водя на преглед и съм благодарна, че дъщеря ми се развива според всички норми.
Малката ми красавица е много кротка и добра. Послушна е, но понякога е своенравна. Може би
това се дължи на зодията й – Козирог
понякога дори се опитва да се налага. Обожава да е сред много хора. Големите шумни компании не я притесняват. Вкъщи винаги трябва да работи телевизорът или да свири радиото. Нямам никакви проблеми, когато поканя гости. Може би и затова дъщеря ми вече казва толкова много думи. Без проблем произнася “мама”, “тате”, “баба”, “бебе”, “дай”... Добре разбира какво й казвам. Обожава, когато някой й обяснява нещо и й обръща внимание.
С всеки изминал ден Клара става все по-самостоятелна и се наложи да обезопася дома. Притеснявам се да не се нарани. Сложих обезопасители на контактите и шкафовете. Ако я оставя сама дори и за минута, тя се втурва към печката, за да върти копчетата или пък отваря някой шкаф.