Смачкани коли, разпилени стъкла, блъснат пешеходец, катастрофи... Ежедневно от екрана на телевизията, от страниците на вестниците, а и по улиците се сблъскваме с тази реалност.
Само през първи първите три месеца на 2007 г. при пътнотранспортни произшествия в страната са загинали 207 и са ранени 1971 души, сочи статистиката на КАТ. 34.3% от жертвите са шофьори, 27.3% – пътници, а най-много (38.55%) са пешеходци.


Често сухите цифри се подминават и остават само част от вечерните новини и черната хроника. Когато обаче си участник в тях, е съвсем различно. 27-годишната Симона Акиванова, бъдеща майка и редовна ученичка на С “9 месеца” на училище, е станала жертва именно на такава катастрофа в центъра на София. За нейно щастие без сериозни последици. “Работя в голяма бирена компания и по това време бях търговски представител. Задълженията ми изискваха всеки ден да обикалям с кола обектите в района, който наблюдавах, и това много ме притесняваше. Исках да изляза по-рано в отпуск по майчинство, защото реших, че непрекъснатото движение и срещите с хора не са най-подходящи за състоянието ми”, разказва бъдещата майка. По време на инцидента тя е била бременна в четвъртия месец. За щастие в компанията се открила възможност за работа в отдел “Маркетинг”. Симона кандидатствала и след като я назначили, се наложило да разведе човека, който щял да поеме нейната позиция из района. “Колегата караше в центъра на София, когато се случи катастрофата. Бяхме точно около НДК, не бързахме, защото той знаеше, че съм бременна и шофираше с около 40 км/ч. Малко преди инцидента махнах предпазния колан защото не се чувствах комфортно и той ме стягаше. Знам, че законът позволява на бременните да карат и да се возят без колан и реших, че в този момент така ще е най-добре. Колегата ми се притесни, каза, че ако ни спрат полицаи, няма да повярват, че очаквам дете, защото коремчето ми беше още съвсем малко. Въпреки това не го послушах, коланът ме притискаше. Някакво вътрешно чувство ме накара да го сваля.
Докато си говорехме, 5 минути след това на един ляв завой някаква кола връхлетя върху нас. По-късно се оказа, че шофьорът е искал да паркира, но изобщо не е погледнал в огледалото и ни е ударил. Нашата кола се завъртя, удари друг паркиран автомобил, който от силата на удара премести още една паркирана кола... На пръв поглед катастрофата не беше голяма, но цялата предна част на колата ни бе смачкана, навсякъде имаше ламарини”, разказва бъдещата майка. От удара тя изхвърчала напред и с главата си пукнала предното стъкло Симона е благодарна, че малко преди инцидента е свалила колана. Ако не го е направила, той е щял да притисне корема й и бебето. За минути на мястото на катастрофата пристигнали полиция и Бърза помощ. Бъдещата майка обаче отказала да отиде в болница и лекарите само премерили кръвното й и я прегледали. Скоро я пуснали да се прибере вкъщи с препоръката да почива и да посети лекаря си след няколко часа. “Купих си кутийка със студено безалкохолно и я поставих на лицето си. Това облекчи малко болката и подутината. По-късно дни наред имах синини”, спомня си сега с усмивка Симона. Тогава обаче страхът и шокът са били големи

Бременната се прибрала вкъщи, обадила се на акушер-гинеколожката си, която я посъветвала да вземе нош-па и на следващия ден да отиде на преглед. Всички изследвания били в норма, въпреки това за всеки случай бъдещата майка направила още една консултация и с друг специалист. Успокоила се чак когато разбрала, че няма опасност за детето. Останала вкъщи няколко дни и след това се върнала на работа.
“Знам, че бебето усеща и преживява всичко, което изпитва майката. Няма как този страшен инцидент да не се е отразил на моята малка госпожица. Със сигурност се е уплашила толкова, колкото и аз. Затова се опитах след преживяното бързо да го забравя и да се съсредоточа върху положителните аспекти на бременността. Въпреки това обаче все още си спомням как дни наред след катастрофата ме беше страх да седна в кола и знам, че този неприятен спомен ще ми остане за цял живот. Дано шофьорите започнат да карат по-внимателно и винаги да се оглеждат, защото дори и миг невнимание може да коства нечий живот”, казва Симона.