Има толкова много литература със съвети за женените двойки – някои  смислени, повечето добронамерени, но най-много погрешни. Павлина Желева, психолог, споделя опита от 14-годишния си брачен живот.

Наскоро със съпруга ми решихме да определим най-големите заблуди за брака. Стигнахме до някои изводи, които смятам, че ще са полезни на младите двойки.

Никога не си лягайте сърдити
Звучи логично – защо да оставяме враждата да тлее през нощта само за да избухне отново на следващата сутрин? По-добре да решим нещата, да заспим спокойно и да започнем деня на чисто.
Нашият съвет. Просто споразумейте се да сте на различно мнение до сутринта, особено ако е полунощ, няма изгледи за решение на проблема и сте кисели.


Разбира се, да си легнете ядосани, не е толкова чудесно. Въпреки това дори понякога да влезете в спалнята сърдити и разделени, можете да стигнете до мир и връзката ви ще е наред.

Бебето ще ви сближи?
След раждането на големия ни син непрекъснато разговаряхме със съпруга ми предимно за бебето. След това таткото отново тръгна на работа. Момченцето ни имаше колики и безсънните нощи и дългите изморителни дни ме изтощаваха здраво. Разбира се, не можех да си го изкарам на моето малко съкровище... Познайте на кого все пак можех?
Нашият съвет. Да имате бебе е страхотно преживяване. Вярно е, че то поставя връзката ви с партньора на сериозно изпитание. Какво е решението? Просто да го признаете – двойките най-често имат проблеми, когато очакват всичко да върви гладко.
Непременно ще се нуждаете от помощ при невероятните физически усилия, които ще изисква бебето от вас. Разпределяйте си поне някои от задълженията с таткото. Добре е веднъж в седмицата да сядате с него на чаша вино, когато бебето спи в другата стая. Така хем ще сте близо до него, хем ще правите нещо за връзката си с любимия.

Съпрузите са най-добрите приятели и романтични партньори?
Звучи прекрасно, нали? В края на краищата със съпруга си се познавате по-добре от всички останали, защо тогава той да не е най-добрият ви приятел?
Нашият съвет. Романтичните връзки са различни от приятелствата. Един човек не може да е всичко за вас.
С други думи, не се обвинявайте, ако понякога усещате, че съседката ви е по-близка от съпруга. Би било чудесно, ако с мъжа до вас изпитвате радост и разбирателство, имате хубав секс, харесвате любимия и като родител. Но почти никой не намира всичко това в брачната връзка. Запомнете, че ако откриете поне няколко от тези неща, съюзът ви ще е благословен.
Номерът е да поддържате връзката си на определено ниво, като се стараете да се включвате в живота на партньора си. Когато сутрин се разделяте, добре е да познавате поне един момент от деня на другия и по-късно да се информирате за него.
Важно е да сте благодарни за това, което имате. Може съпругът ви да не е най-добрият ви приятел, но би трябвало да е най-постоянният.

Не се тревожете за липсата на секс
През първите месеци след раждането хормоните и изтощението може да ви карат дори да плачете от допира с друго човешко същество, а мисълта за секс да ви се струва малко по-привлекателна от попадането на остър предмет в окото ви.
Нашият съвет. С риск да звучи неприемливо, след появата на бебето (и особено след второто дете) сексът става абсолютно важен за връзката ви. Когато сте изморени, гневни и едва се гледате един друг, сексът е най-бързият и най-удовлетворяващ начин отново да се сближите с доскоро толкова обичания партньор. Няма нищо друго освен оргазма и благодарния съпруг, което да подобри възгледите ви за живота.
Няма нужда да търсите специално свободно време за добър секс, използвайте някои откраднати мигове. Дори да не се стигне до секс в буквалния смисъл, всякакъв вид нежен физически контакт е възбуждащо преживяване.

Не се карайте пред децата
Страшно си е, когато мама и татко се карат. Бебето познава, когато сте ядосани, а по-голямото дете може да се уплаши, че сте на път да се разделите.
Нашето мнение. Може да е полезно детето да разбере, че мама и татко се справят с неразбирателството с помощта на добро желание. Не е излишно то да научи, че дори хора, които се обичат, понякога се карат. Не е реално в живота да няма конфликти. Ако партньорът ви винаги е съгласен с мнението ви, вероятно дните ви ще са доста скучни и сиви.
С други думи, дори здравословно е понякога децата да са свидетели на споровете ви. Трябва обаче да спазвате някои правила. Когато повишавате тон пред малчугана, бъдете внимателни и не употребявайте обидни епитети.
Ако спорът ви е много разгорещен или няма изгледи за приключването му, отложете го за по-късно, когато детето няма да присъства.

Никога не приемайте съпруга си за даденост
Звучи като тайната за добрия брак, нали? Защото, когато приемате някого за даденост, това означава, че сте престанали да го уважавате.
Нашето мнение. Ако приемате любимия за даденост, в брачния контекст това означава, че може да разчитате на него, да зависите от него, да му се доверявате и безусловно да сте на разположение един на друг.


Да приемате обаче любимия за даденост и да се отнасяте с него зле, не е едно и също. Дори изказването на благодарност често изисква усилия. Може да не сте доволна от вечерята, приготвена от половинката си, но това не бива да ви спре да му благодарите, че ви е отменил в досадното задължение. Ето един съвет, който брачните двойки могат постоянно да прилагат!