Независимо дали сексуалният ви живот е последното или най-важното нещо, което ви идва наум, през 9-те месеца той може да е като пътуване с увеселително влакче – смешно-страшно.
Предлагаме ви едно „ръководство” за мантрите на секса през бременността и как да намерите вашия път към пълноценния интимен живот.Вече няма „нормален” секс
През бременността вие сте склонна повече да се тревожите дали сексуалните ви желания (или липсата им) са нормални. Липсата на сексуално влечение кара жените да се питат дали нещо при тях не е наред. Много бременни изпитват сутрешно гадене и рязка смяна на настроението, което прогонва далече мислите за страстни игри в леглото. При други влечението дори се разгаря след първите месеци до такава степен, че партньорите им ги молят за... пощада.
Сексуалното влечение може да се променя дори в рамките на няколко дни. В зависимост от хормоните ви един ден може да сте изморена и без желание за ласки, на следващия обаче да ви връхлети невероятна похот.

Ще установите върхове и спадове в сексуалното ви желание през деветте месеца, особено при преминаването от едно тримесечие в следващото. През второто тримесечие увеличеният кръвоток към вагината може да доведе до по-интензивен оргазъм. През последното тримесечие размерите на корема пък могат да затруднят контактите, но при желание се намират начини сексуалното влечение да се задоволява. Важно е да не прекалявате с анализиране на чувствата си.

И неговото либидо се мени

Докато вие се борите с полуделите хормони, Той се отдава на други мисли и на либидото си. Много мъже се плашат от уязвимостта и повишената чувствителност на партньорката си през първите месеци и това потиска желанието им за секс. През второто тримесечие обаче нещата се променят и либидото на повечето мъже става неудържимо. Към края на бременността някои бъдещи татковци се въздържат от секс поради усещането, че в леглото присъства трети човек. В такива случаи е добре да споделяте чувствата си и да се задоволявате предимно с любовни игри.

Сексът не вреди на бебето

Според нови проучвания около ¼ от партньорите избягват секса през първото тримесечие от страх да не навредят на бебето. Любопитно е, че мъжете се безпокоят повече от жените. Този страх е необоснован, независимо от “надареността” на мъжа. Шийката на матката е добре предпазена. Тя е дълга 2–4 см, така че мъжкият полов член не може да проникне през влагалището в нея и да нарани бебето.
Сексът през бременността трябва да се избягва, ако има някои усложнения – кървене, предишно преждевременно раждане или аборт. Ако те липсват, той е напълно безопасен чак до изтичането на околоплодните води.

Внимание! Кървене!
Не е необичайно да получите кървене до две седмици след секс. Това се дължи на многото капиляри във вагината, които са разположени по-близо до повърхността, отколкото е обичайно. Така че триенето при секса може да причини известно кървене. Все пак в такива случаи се консултирайте с лекаря си, за да се отхвърли по-сериозна причина за кървенето.

Той ви харесва независимо от промяната!
Някои жени се притесняват, че стриите, отоците, огромният корем ще отблъснат любимия им и ще попречат на сексуалния им живот. Мъжете обаче твърдят, че това не е оправдан страх. Ако все пак таите притеснения, помолете любимия си да признае какво харесва в тялото ви. Може да се шокирате от твърдението му, че се възхищава на... порасналото ви дупе, но сигурно ще се почувствате по-добре и по-желана.
Най-важното е да гоните тревогите си. Много по-сложно ще стане, когато започнат безсънните нощи с бебето, така че използвайте най-рационално времето, което имате като двойка.

Соня Найденова
психолог