Някои мъже почти се поболяват от радост, че ще стават бащи. Очакването на бебе е свързано с радост и оптимистични планове за бъдещето. Но това е период и на противоречиви чувства. Любопитно е, че бъдещи бащи се оплакват от особена слабост, която ги обзема при мисълта за предстоящата нова роля. Някои усещат потребност да споделят страховете и вълненията си с други млади татковци.


Как можете да помогнете на партньора си? Като му позволите да участва в бременността, говорите с него за детето, давате му да гали все по-закръглящия се корем и да усеща движенията на нероденото. Има и мъже, които до такава степен се вживяват в бременността на партньорката си, че страдат заедно с нея. Описани са случаи на появата на гадене, повръщане, увеличаване на теглото и болки в корема при бъдещи бащи. Тези прояви се обясняват до голяма степен с действието на определени хормони.

Изследвания показват, че нивата на хормоните естрадиол, тестостерон и кортизол при бъдещите татковци се променят по същия модел като при бременните, макар и не така силно изявено.