Вероятно и вие знаете, че майка ви или свекърва ви понякога може да е истинска напаст. Ако през бременността тя е по-малкото зло и само дава съвети как да се обличате, какво да ядете, на коя страна да спите, след като бебето се появи, сигурно с огромно желание ще се втурне да помага... но за съжаление и да досажда и дори да оспорва съветите на лекари и акушерки


Безспорно много майки и свекърви си мислят, че знаят за живота и най-вече за отглеждането на детето повече, отколкото новоизлюпената майка, каквато сте вие. Вероятно е така, но пък истината е, че те са много назад от световните тенденции. Понякога дори това, което се е смятало за правилно преди 5 години, днес вече е доказано грешно. Макар и съвсем добронамерени, те ще се противопоставят на всичко, което не отговаря на тяхната представа за отглеждането на бебето и това само ще ви изнервя. Какво е решението за да се справите с тази ситуация? Преди всичко не се отказвайте от безплатната помощничка в лицето на майка си или свекърва си, дори тя да не се грижи за мъничето ви така, както на вас ви се иска. Все пак преди да й го поверите, опитайте да проведете кратък курс на обучение “Бебето днес”, в който вие ще сте учителят, а тя – ученичката. Естествено бабата не бива да разбере какво сте замислили, за да не се обиди. Кажете й, че не се съмнявате в нейните умения и познания, но правилата непрекъснато се променят и е добре за детето заедно да научите някои нови неща. Попитайте я дали знае последните препоръки на Световната здравна организация за заместителите на майчината кърма и изобщо за бебешкото хранене. Със сигурност тя ще ви отвърне, че не е чувала за това. А какво мисли за даването на вода едва след навършването на 6-ия месец или за спането на детето само на една страна? Може да й обясните, че ако оставя бебето да спи по корем така, както тя е свикнала да го прави, рискът то да се задуши е няколко пъти по-голям. Покажете й книга, статии, позовете се на лекарското мнение. Възможно е на всяко изречение тя да ви прекъсва, но тогава трябва да реагирате по-твърдо и да й припомните, че сигурно когато тя е била млада, също е искала сама да отглежда детето си и се е справяла много добре с това (ласкателствата винаги са балсам). Кажете й, че най-вероятно след години и вие ще се държите така покровителствено, но сега бихте искали да вземате решенията сама и под ръководството на лекаря. Не очаквайте майка ви или свекърва ви да се промени. Еволюцията настъпва бавно и постепенно Помолете я да гледа бебето, докато сте вкъщи, за да й показвате нещата, с които не сте съгласна и на които държите. Не бъдете груба. Оставете я да се грижи за детето само когато сте напълно сигурна, че ще спазва указанията ви. Не й се обаждайте непрекъснато, за да я контролирате. Това би потвърдило, че й нямате доверие.

Не забравяйте, че дори понякога да ви досажда, бабата има повече опит от вас и винаги може да научите някой полезен съвет и от нея, защото въпреки всичко някои умения не се променят с времето.