Жената носи бебето под сърцето си 9 месеца и има повече време да свикне с мисълта, че ще става майка. За мъжете обаче заниманията с детето винаги са по-трудни. Бащиният инстинкт не е толкова силен и потомците на Адам имат нужда от помощ.


Ако вашата половинка не прекарва всяка свободна минута, четейки за бременността и отглеждането на бебето, вие трябва да се намесите, за да стане по-добър татко. Отделете малко от времето си и му помогнете да приеме промените, които настъпват в живота ви с появата на малкото човече.

Бройте до 5...
Замисляли ли сте се колко много критикувате половинката си? Повечето жени са склонни да виждат преди всичко лошите страни на своя Адам: “Той не смени крушката”, “Забрави да купи мляко”, “Не ми отвори вратата”... Най-често мъжете подражават на своите бащи, приятели или познати. Опитайте се да не критикувате любимия непрекъснато и бройте до 5, преди да отправите поредното си обвинение към него. Ако искате да му покажете как бебето в корема ви рита, хванете ръката му и я поставете върху себе си. Когато малкото човече дойде, накарайте го да се заеме със задължителното вечерно къпане и преобличане.

Променете критериите
Приемете факта, че мъжете и жените имат различни критерии за отглеждане на детето, за почистването на къщата, за гледането на телевизия... Ако искате здраво и щастливо семейство, не се стремете да превърнете вашия Адам в свое копие. Примирете се, че ако оставите 3-годишната си дъщеря за цяла седмица на грижите на баща й, след това със сигурност ще я намерите със същите дрехи, а и с някой и друг анкерпласт или синина на коляното. Но тя ще я нахранена (може и само с шоколад) и доволна. Има много начини да се сменят пелените, да се храни бебе и да се измислят нови щури игри. Не само вашият “патент” за отглеждане и възпитание е правилен. Оставете таткото да даде всичко от себе си и да покаже на какво е способен, разбира се, под вашето зорко наблюдение и контрол.

Партньор, а не помощник
Мъжът в семейството не трябва да е просто асистент, а равностоен партньор в отглеждането на детето. Много жени все още робуват на мита, че майката е тази, която знае и прави всичко. Не изключвайте таткото от семейството. Ако той бяга от отговорност, накарайте го да я поеме – нали той също е взел активно участие в правенето на бебето...?!

Хвалете го
Мъжете са несигурни, когато става дума за отглеждането на дете. Затова от време на време подхранвайте самочувствието на вашия Адам, като го хвалите и му правите комплименти. Възхищавайте се каква превъзходна работа е свършил, дори и да не е следвал точно вашите указания.

Не му отнемайте бебето
Често майките несъзнателно пазят бебето от партньора си. Има жени, които притежават силно развит майчин инстинкт и нямат достатъчно доверие към мъжа до себе си. Дайте възможност на таткото да докосва бебето, да играе с него, дори да го преоблича. То не е само ваша собственост.

Разпределете работата
Най-добре направете точен списък на домашните задължения и на грижите за бебето. Къпането, преобличането и храненето – за мен, играта, нощното приспиване и имунизациите – за теб. Да има по малко и от приятната, и от неприятната част. Така няма да има недоволни.