Обикновено бременността се свързва с жената, с нейните преживявания, с промените в организма й, с раждането... Бъдещата майка е тази, на която се обръща много внимание. Рядко обаче някои се питат какво чувства бъдещият татко в този период. Проучванията показват, че голяма част от мъжете са обхванати от пристъпи на паника.

Страх за сигурността
Това е изконният мъжки страх – ще успея ли да опазя семейството си от страшния външен свят? В каменната ера нашите прадеди са се опитвали да предпазят жените и децата си от дивите животни. Днес опасността идва от автомобилния транспорт, терористичните атаки, токовия удар от неизправния миксер... Бъдещият татко е изправен пред страха, че няма да успее физически да защити семейството си. Едновременно с това той се притеснява, че трябва да го осигурява и финансово.

Как ще се представя
Повече от 80% от мъжете изпадат в паника от това как ще реагират по време на раждането. Някои заявяват открито, че не желаят да присъстват на кървавото събитие, други се правят на герои, но всички тайничко се надяват да не се изложат в този важен момент. Страхуват се да не се ядосат, да не припаднат, да не повърнат, да не се разплачат, да не псуват... Рядко обаче някой наистина губи съзнание в родилната зала.

Аз ли съм бащата?
Вярвате или не, но дълбоко в себе си много от мъжете се съмняват дали децата, които отглеждат, са техните собствени. Ако ги попитате направо обвиняват ли жена си в изневяра, те се чувстват обидени и наранени. Логично изключват тази възможност, но емоционално я допускат. Често мъжете се оправдават: “Страхът е по-голям от мен.” Проучванията доказват, че при първата среща на бащата с детето в родилния дом той подсъзнателно търси прилики със себе си. Невероятно, но факт.

Имам съперник
Може би е егоистично, но мъжете виждат в малкото бебе свой съперник. То е символ на новото поколение, което идва да открадне всичко, което мъжът е притежавал. Таткото вече не е най-младата генерация, неговата доскоро любеща съпруга сега се превръща във всеотдайна майка. Той не е център на внимание. Сякаш всичко – внимание, любов и грижи, се насочва към малкото човече, а не към големия мъж.

Ще си отиде ли хармонията?
Това може би е един от най-често срещаните страхове в едно здраво семейство. Повечето деца са чакани и мъжът, колкото и егоистичен да е, желае бебето да се появи. Но раждането не е лесна работа и винаги съществува риск за живота и за здравето на жената и на бебето. Когато големият ден настъпи, мъжът винаги изпитва огромен страх за това как ще се развият нещата – дали всичко ще мине добре, дали тя ще се справи... Потомците на Адам изпадат в паника от мисълта, че могат да загубят както бебето, така и обичната си половинка.

Ще продължи ли да ме обича?
Има бъдещи татковци, които не могат да заспят от мисълта, че след раждането на бебето тяхната Ева вече няма да е същата. Те са слушали какви ли не истории за това как с идването на бебето жената се превръща в орлица и по цял ден само кърми, пере, глади и спи. Мъжете изпитват истински страх да не загубят любовта на своята половинка с появата на малкото човече.