Някои хора напразно чакат цял живот да чуят “Обичам те”. Други много трудно дават словесен израз на чувствата си. Защо ли не сме по-отворени, по-открити, по-откровени? Може би трябва да потърсим причината някъде далеч, в най-ранното детство. “Обичам те!” – това обяснение във взаимна любов, с което според американските филми тамошните майки, бащи и деца се сбогуват,звучи за нас твърде необичайно Редно ли е наистина най-съкровените чувства да се излагат на показ така демонстративно? В противовес на тази откритост много български семейства прилагат дълбоко внедрения принцип, че “дете се гали само докато спи” Този стремеж към въздържаност и строгост разбира се, в действителност няма нищо общо с истинските чувства на българските родители. Повечето от тях се лишават от какво ли не, за да осигурят на децата си храна, облекло, а по-късно и образование. И така ние смятаме, че материалното е достатъчно. Че привързаността и обичта се проявяват и доказват в действията, а думите са излишни, дори вредни. Че словесните признания подкопават авторитета и разглезват.
Дали е така?
Съвсем малкото бебе все още не разбира значението на думите. То е надарено обаче с невероятни възможности да открива сигналите на обич, които му отправяме. То разбира колебанията на Вашето настроение по звученето на гласа, по израза на очите, по мимиката на лицето Ви. Особено чувствителен приемник на Вашето отношение към бебето е неговата кожа. Малкото дете обича да го галят, а всяка майка е щастлива, когато докосва бебето по нежната, тъничка коса, по меката кожа. Галете детето при всяка възможност! Целувайте петичките и малките пръстчета! А ако към това произнасяте и двете прости думи: “Обичам те”, малкото бързо ще разбере тяхното успокояващо значение. Детето скоро ще Ви се отблагодари с взаимността на своите чувства. За Вас ще остане неповторим мигът, в който малката Ви дъщеря ще каже своето първо “Бичам те”, или просто изреждайки котенцата и куклите, които обича, ще спомене и Вашето име.
Признанието за обич не разглезва детето. То го прави спокойно и сигурно. А когато порасне, може би няма да се срамува да даде словесен израз на най-великото чувство.