Любовните истории идват и си отиват, но щом веднъж се влюбите в детето си, връщане назад няма. Вземате новороденото в обятията си, поглеждате го нежно и все едно животът ви тепърва започва. От години специалистите изучават  мистериозната сила на природата, наречена майчина любов.


Любов преди пръв поглед. През 9-те месеца много често ви се случва да мислите за детето си. Представяте си как ще изглежда, чудите се какво ще стане, като порасне, на кого ще прилича… заражда се нова любов.  Можете ли да обичате някого още преди да го познавате, преди да сте го докоснали, преди да сте погледнали в очите му. Природата си знае работата. С напредването на бременността мозъкът ви отделя все повече окситоцин – хормона, който активира майчиния ви 

инстинкт и ви кара да чувствате силна връзка с нероденото си дете.
Учените откриват, че при инжектирането на окситоцин в организма на животно, което не проявява интерес към своите малки, женската мигновено започва да се грижи за тях. И обратно, ако съдържанието на окситоцин в организма на плъх или овца намалее, майката много бързо изоставя малките си, въпреки че е била силно привързана към тях. Човешкият организъм е несравнимо по-сложен от животинския, но този хормон също играе решаваща роля в появата на майчината любов.
Вълната се засилва. Когато дългоочакваният момент настъпи и раждането започне, хипофизната жлеза започва да отделя окситоцин, който предизвиква ритмичното свиване на матката по време на родилния процес. При преносване на плода, хипертония, гестационен диабет и при всички останали случаи, когато състоянието на бременната налага да се предизвика раждане, лекарите чрез система вливат синтетичен окситоцин. Специалистите прибягват до неговата помощ и когато трябва да се засилят маточните контракции. Освен че помага при раждането, хормонът вълшебник стимулира и отделянето на кърма от млечните жлези. Когато най-после всичко свърши и детето е в обятията ви, вие вече не чувствате умора и изтощение. Плувате в “океан” от окситоцин, завладяло ви е еуфорично настроение и сте обхваната от силна любов към бебето си. 

Бащите също попадат в плен на омагьосващата сила на новороденото. Канадско проучване доказва, че когато за пръв път мъжът стане баща, нивото на тестостерона му силно се покачва. Още по-интригуващо е, че след като получат радостната вест, някои татковци започват да отделят по-голямо количество естрогени – най-ясният знак за преобразяващата сила на бащинството. Според учените естрогените правят мозъка по-чувствителен на влиянието на окситоцина и вероятно по този начин той помага на бащите да станат още по-любещи и грижовни родители.
Според учените, за да се влюбите в детето си, не е задължително да сте негови биологични родители. В момента, в който почувствате топлината на малкото  вързопче в прегръдките си, 
вълната от окситоцин вече ви e заляла.

Закъснялото привличане. Около 30% от майките не се влюбват в детето си веднага след появата му на бял свят. Това се случва най-често, когато раждането е било тежко и мъчително, продължило е прекалено дълго и са се появили усложнения. Стресът и изтощението са достатъчни, за да неутрализират влиянието на хормона на любовта. Акушерката ви дава новороденото, а вие едвам понасяте плача му. Подсъзнателно обвинявате него за страданията, които сте преживели.
Ако детето ви преждевременно се роди по оперативен път, най-вероятно ще се наложи то да прекара дни или дори седмици в кувьоз. Възможно е, когато най-после го вземете в обятията си, да не почувствате любов. Не се отчайвайте. Използвайте всяка минута, за да сте заедно и скоро ураганът от обич и привързаност няма да пощади и вас. Научно доказано е, че контактът “кожа до кожа” между майката и детето е най-добрата терапия. Тя благоприятства растежа на новороденото, подобрява съня му и дори може да намали престоя му в болницата.
И то ви обича. Когато се влюбите в детето си, то също ще се влюби във вас. Още в първия час след раждането малкото ще ви погледне в очите и ще се опита да запомни лицето ви. Проучвания доказват, че новородените  разпознават майките си още в първите няколко часа след раждането. На 7–8 месеца детето ви вече е изградило силна емоционална връзка с вас и макар да не може да го изрази с думи, то ви е благодарно за грижите, които полагате за него. То чувства вашата липса, ако не сте около него, и е щастливо, щом види лицето ви.
Когато един ден вече порасналият палавник се хвърли в обятията ви, окситоцинът вълшебник за пореден път ще ви обгърне с вълна от нежност и топлина и ще ви накара да си припомните първата среща с вашата най-голяма любов...

Мария Попова
психолог