Повод за този текст е писмото на читателката ни Ели Т. от Пловдив. Тя споделя с „9 месеца”, че нейният син, който е на 15 месеца, неутешимо плаче винаги когато тя излезе от стаята му. Майката очаква бебе и иска да помогне на малкото момченце да се чувства по-сигурно и спокойно преди раждането на следващото дете. Какви са съветите на психолога в тази често срещана ситуация?
Раздялата с родителите или детегледачката може да предизвика страх и сълзи при малкото дете. За да се справят с това чувство, на по-големите бебета им трябват доказателства, че мама (татко, баба, леля...) ще се върнe отново. Освен това те се нуждаят и от сигурност, че няма да им се отнемат обичайните любими занимания, докато са оставени сами. Ако проявявате постоянство, скоро може да откриете промяна в поведението на детето си, т.е. то спокойно да посреща кратките раздели с вас.


Не излизайте внезапно. Това може да предизвика безпокойство у детето. Отделете една минута, за да му обясните къде отивате и какво бихте искали то да прави, докато не сте в стаята. Уверете го, че скоро ще се върнете.
Отвлечете вниманието му. Осигурете на детето интересна играчка, с която да се заиграе. Преди да излезете, отделете малко време, за да привлечете вниманието му към нея, като му описвате нейните качества.

Успокойте го. Правете всичко бавно. Първо напуснете стаята за много кратко време – само няколко минути, за да отидете до съседното помещение. След това излезте за по-дълго време. И пак се върнете. По-късно вече можете да напуснете детската стая за по-дълго.
Общувайте, но без мърморене. Докато сте в съседната стая, разказвайте на детето какво правите и го уверявайте, че скоро ще се върнете. Не се вживявайте в протестите му. Не капитулирайте пред сълзите му...
Бъдете по-мила след завръщането. След като се върнете при малчугана, обградете го с много внимание. Гушкайте го и го целувайте и разпалено му говорете за това какво е правил, докато ви е нямало.
Когато го сложите да спи, обещайте му, че ще се върнете след няколко минути при него. Изпълнете обещанието си. Когато знае, че не е забравено, докато е в леглото, детето ще се чувства сигурно и обичано. Ще е убедено, че е част от семейството.
В леглото с любима вещ. Ако дадете на детето предмет или парче плат, което носи вашия аромат, ще  помогнете то да се успокои в отсъствието ви. Давайте обаче това „успокоително” само преди заспиване, за да може мъничето да го свързва с отпускане и с нищо друго.

Павлина Желева
психолог