Желанието за нови впечатления и зареждане с положителни емоции ви настройва към промяна на привичната обстановка – пътуване при близки хора на село, почивка на морето. Ако намеренията ви са сериозни, обсъдете ги отрано със своя лекар. Трябва да сте сигурна, че за пътуването ви няма никакви противопоказания.


Двете главни условия, които трябва да премислите, ако планирате пътуване, са максимален комфорт и безопасност. Това се отнася с еднаква сила и за самото пътуване, и за мястото, където се каните да отидете.

Непременно вземете със себе си своя медицински картон. Ако по време на почивката възникне необходимост от медицински услуги, за лекарите ще е много по-лесно да  изяснят вашите оплаквания и да ви поставят правилна диагноза, разполагайки с всички данни за протичането на бременността ви.
Изберете за пътуване не много горещо време. Можете да пътешествате с всякакъв транспорт. Ограниченията се отнасят само до самолетните полети – след 34-ата седмица на бременността жената трябва да представи освен билет и разрешение за полет, за да бъде допусната на борда.

По време на пътуването трябва да се пазите не толкова от неудобствата, свързани с определен транспорт, колкото от умората от пътя. Натрупването на умора често води до болки в кръста, а понякога дори заплашва да предизвика прекъсване на бременността.
Идеалното време за пътешествия е между 16-ата и 28-ата седмица на бременността. Бебето вече се е закрепило здраво в матката ви, хормоналната буря и токсикозата са отминали, а коремът ви все още не е чак толкова голям, че да ви създава затруднения.
Противопоказани за по-дълги пътешествия могат да са нарушения във формирането на плацентата (ако е твърде ниско разположена, дори малките натоварвания увеличават риска от кръвотечение), токсикоза през втората половина на бременността (албумин в урината, отоци по ръцете и краката, повишаване на кръвното налягане и пр.), както и някои други заболявания на бъдещата майка.
Ако няма никакви усложнения и противопоказания за пътуване на по-далечно разстояние и лекарят „благослови“ решението ви, можете да тръгвате където сте намислили в терсене на положителни емоции.

Какъв транспорт да изберете
Лека кола. Продължителното пътуване с лека кола е изморително за много хора, дори и съвсем здрави, а особено за бременната жена. Правете почивки на всеки час и половина, за да се разтъпчете за няколко минути, да раздвижите и краката, и тялото си. Малката възглавничка ще ви помогне да избегнете умората и болките в кръста по време на пътуването. Сложете я зад гърба си така, че кръстът ви да е изправен.
Постелете под краката си някакво килимче, за да можете да се събуете. Отпуснете седалката под ъгъл 100–110 градуса. По-сигурна ще се чувствате, ако седнете отзад. Ако решите да седнете до шофьора, сложете си колана така, че да не притиска корема ви.
Влак. Ако изборът ви е свързан с по-продължително пътуване, купете си билет за спален вагон или вагон-кушет, за да имате възможност да си почивате и да се отпуснете. Настанете се така, че да можете спокойно да протегнете краката си. Сложете малка възглавничка зад кръста си.
Самолет. Много бъдещи майки се страхуват от полети, но всъщност нямат никакви основания за това. Защото тъкмо този транспорт е най-удобният за бременна жена, когато става дума за разстояния над 1000 километра.
Трябва обаче да знаете, че повечето авиокомпании не разрешават полети на значителни разстояния през последните 6 седмици на бременността, ето защо, ако ви се налага подобно дълго пътуване, ще трябва да избирате между влака и леката кола. При излитане и приземяване се получава рязка промяна в атмосферното налягане, която може да доведе до свиване на кръвоносните съдове. Но това не представлява опасност нито за вас, нито за бебето. Не трябва да се страхувате и от недостиг на кислород на борда на самолета – това вече е много архаично понятие. В съвременните самолети се поддържа непрекъснато нормално атмосферно налягане по време на целия полет.
Купете си място по възможност на първия ред, за да има как да протегнете краката си. За да ви е по-удобно, отпуснете седалката. По време на полета от време на време ставайте и се разхождайте из салона, за да не отекат краката ви.

Из “Скоро ще стана майка”
Издателска къща “Колхида”