Много малко са тези, които избират сами да отгледат детето си, но да си самотен родител, е колкото трудно, толкова и удовлетворяващо. Това се потвърждава от разказите на двама самотни родители.

Самотна майка означава повече отдаденост
Юлия К., 32 год., живее сама с 5-месечната си дъщеря Маргарита:
Тъй като съм самотна майка, повечето хора имат стереотипна представа за мен. Не смятам, че е нужно да се оправдавам пред когото и да било. Работя и плащам наема си и, общо взето, се справям сама с отглеждането на детето.


Живях с Георги повече от две години, когато реших временно да си почина от хапчетата против забременяване. Не очаквах, че ще зачена толкова бързо. Любимият ми се уплаши, смяташе, че не е готов да е баща и постоянно се карахме. Един ден той си тръгна, без да се сбогува. Животът ми се превърна в ад. По цял ден плачех, не знаех как ще се справя с това, което ме очаква. Преместих се в по-малко жилище и се мъчех да спестявам.
Понасях бременността леко, но душата ми беше разбита. Майка ми и няколко приятели ме подкрепяха, но ми липсваше мъжкото рамо. Когато усетих първото ритниче на бебето, страдах, че Георги не е до мен да преживее тази радост. Той беше бащата на детето ми и аз още го обичах и в същото време го мразех.

Раждането беше драматично, пъпната връв беше увита около врата на бебето и накрая го извадиха с вакуум-екстрактор. Моето момиченце беше добре и след три дни си бяхме у дома. Не поисках да отида при мама, тъй като бях свикнала да съм самостоятелна.
Първите четири седмици бяха най-тежките за мен. Правех всичко сама, а нощното кърмене ме съсипваше. Чувствах се изтощена и започнах да се терзая дали не сгреших с решението си да отглеждам сама детето си. След 6 седмици Марги за пръв път спа непробудно през нощта и животът ми постепенно започна да влиза в релси.
Върнах се на работа, когато бебето ми стана на 4 месеца, тъй като се нуждаех от пари. Изпратих снимки на Марги на майката на Георги, а тя му ги дала и той да ги види. Бил удивен колко много дъщеря му прилича на него. Обади ми се и ме попита дали ще му разрешавам да я вижда, като порасне. Не му отговорих, тъй като обидата ми беше твърде голяма – изостави ме в най-трудното време, а и до днес не усещам подкрепата му. Искам дъщеря ми да има по-добър живот от моя. Завиждам на двойки с бебе в парка. Самотните родители като мен нямат особени възможности да се срещат с хора. Ще работя по празниците, а Марги ще прекара първата си Нова година с майка ми. След работа и аз ще се присъединя към тях и заедно с другите близки ще празнуваме.

Моите съвети към самотните родители

 • Приемайте помощ от другите и не се стеснявайте да я търсите. Не отказвайте предложения за дрехи и други вещи за бебето или за вас. В това няма нищо срамно!
 • Живейте с позитивна нагласа. Никога не се съмнявайте, че ще се справите. Повтаряйте си често: “Аз ще успея!” Това ще ви зарежда със сили и енергия.
 • Всеки ден се разхождайте с детето си. Ще ви се отразява добре както на вас, така и на него.
 • Купувайте на детето си нещо само когато има нужда. Предварително не купувайте нищо, което няма да се използва.

  Обещах да заместя мама
  Митко К., 35 год., живее с 3-годишния си син Ники: Ники прилича много на майка си, която почина скоро след раждането. Преди това аз й обещах, че ще се грижа за нашия прекрасен син. След смъртта й се чувствах ужасно. Мислех, че е по-добре и аз да я последвам. Оказах се обаче по-силен, отколкото предполагах. Ники се нуждаеше от непрекъснати грижи и това ме откъсваше от мъката ми. Първоначално живяхме при майка ми, но аз се грижех за всичко, свързано с моето малко момче. Трябваше да намеря своя собствен път, а това се научава с времето. След шест месеца наех детегледачка за Ники и тръгнах на работа.
  Семейството на брат ми също много ми помага. Майките от детската градина ме приемат като един от тях и споделят проблемите си с мен.
  Старая се да намеря баланс между това да съм баща на Ники и в същото време да играя ролята и на майка. Смятам, че успявам. Мога да се обърна за всяко нещо към моята майка и към семейството на брат си. Не се притеснявам за бъдещето, имам чудесни приятели и добър социален живот. Преди време излизах с прекрасна жена, но нещата не се получиха. Би било много хубаво да срещна подходяща партньорка, но засега не усещам нещо в живота ми да липсва. Ще посрещнем тази Нова година, както и предишните, заедно с Ники и семейството ми. Празникът съвпада с рождения му ден, така че пак ще има два комплекта подаръци.
  Ники е чудесно дете. Въпреки че е сдържан като мен и майка му, той е весел и мил с околните. Мисля си, че и това също идва от майка му – в края на краищата той е само наполовина мой.

  Моите съвети към самотните родители

 • Не отказвайте чужда помощ и не се притеснявайте, че досаждате, когато молите за помощ. В началото правех грешка, като се опитвах да се справям с всичко сам.
 • Не се стеснявайте да играете ролята и на другия родител. В парка наблюдавам майки, които играят с момчетата си на криеница, и аз мисля, че също бих могъл да играя с кукли, въпреки че съм мъж. Самотните майки пък могат да опитат някоя от по-грубите игри, присъщи на бащите, например премятане.
 • Винаги слагайте детето да спи в собственото му легло. Познавам самотни майки, които спят с детето си, за да му правят компания, но за мен най-правилното е Ники да спи в собственото си легло.