Какво става с вас? Откакто сте бременна, сънищата ви стават все по-порочни. Сънувате, че правите секс със съседа, със зъболекаря... дори с най-добрия приятел на любимия ви... Сутрин, гузна от нощните преживявания, правите кафе на бъдещия татко и не смеете да го погледнете в очите. Спокойно! Приемете тези сънища като бонус от бременността. Те може да са предизвикани от хормоналната буря в организма ви, от динамичните промени във вашето тяло, а понякога и от липсата на предишна изпепеляваща любов.


Ирина Д. (ученичка от С “9 месеца” на училище) признава:
През първата си бременност бях огромна и натрупах доста килограми. Непрекъснато ме измъчваха стомашни киселини и получавах крампи в краката. Гърдите ми от почти незабележими по размер станаха огромни. Лошото бе, че непрекъснато ме боляха. Душата ми беше постоянно в напрежение. Безпокоях се за какво ли не – дали ще се справя със служебните си задачи, ще осигуря ли добри условия за развитието на бебето в корема, каква майка ще съм... Радвах се, че ще имам бебе, но в дните на последното тримесечие ми беше особено трудно. Щом заспивах обаче, нощите ми се изпълваха със сладострастие и... грях. В продължение почти на 20 дни например участвах активно в какви ли не сексуални сеанси. На сън не бях бременна, а разкрепостена както никога в живота си. През леглото ми “минаха” Джони Деп, актьори от сапунки, предишни гаджета, непознати мъже и много, много рядко съпругът ми. Сутрин преживяното ме караше едновременно да се изчервявам и да се кикотя.

Странен живот, странни нощи
Тъй като бременността е изключително динамичен и сложен период в живота на жената, не е чудно, че и сънищата й стават странни. Силните емоции, изпитвани през 9-те месеца, и многото преживявания, с които тя се сблъсква, могат да предизвикат бурни емоционални съновидения. Обикновено бременната запомня сънищата си след събуждане. Защо е така? В съзнанието остава преживяното непосредствено преди събуждане, а нощем бременната често се буди – заради неудобна поза, посещение до тоалетната и пр. Тези събуждания улесняват “запечатването” на преживяното през нощта.

Но защо секс?
Има различни теории защо бъдещите майки имат еротични преживявания насън. Първото обяснение е, че сексуалните съновидения са последица от телесните и хормоналните промени. Всяко усещане в тялото на жената, докато спи, може да се отрази в сънищата й. Тъй като през този период тялото става особено чувствително и уязвимо, това се отразява и на сънищата.


Причината може да е и психологична – бременната преживява промените в тялото си, влиза в нова житейска роля, очаква я неизвестно бъдеще. Нейната сексуална нагласа се променя и физически, и емоционално. Разбира се, има много тясна връзка между бременността и сексуалността, но като че ли в представите си бъдещите майки са някак далеч от сексуалността. Този конфликт вероятно се отразява и на сънищата.
Много бременни се притесняват дали още са привлекателни като жени. Затова вероятно нощните еротични преживявания са типични повече за третото тримесечие, когато жената наедрява, не се харесва с големия корем и се страхува, че партньорът й вече няма да изпитва сексуално влечение към нея.
Секс на сън има особено когато бъдещата майка усеща, че интимният й живот вече не е същият, липсват й или сексът, или предишният волен живот.

Всичко е мираж
Причините за даден сън могат да се разшифроват чрез събития от реалния живот. Някои бременни често сънуват, че правят групов секс, секс на оживено място или с някого, с когото никога не биха имали подобно преживяване. Вихра Ц. (ученичка от С “9 месеца” на училище) разказва, че съпругът й, скоро след като тя забременяла, заминал на специализация в Белгия и тя много страдала от липсата му. Затова смята, че сънищата й били тревожни. В тях преработвала страховете си, че е сама, бременна, без мъжка ласка. През деня обаче била весела и съвсем не изпитвала подобни чувства.
Всеки сън е уникален, както е и всеки човек, така че не е възможно да се дадат общовалидни обяснения.

Не страдайте от чувство за вина
Не се срамувайте от сексуалните си сънища. Няма нищо перверзно в тях. Не се заблуждавайте, че щом изневерявате на сън на бъдещия татко, вероятно потискате желанието си да го правите и наяве. Когато сънувате в ролята на интимен партньор старо гадже, сигурно подсъзнанието ви помага да се сбогувате с миналия си живот и да се сближите с бъдещето си на майка.
Приемайте секса на сън с чувство за хумор. Някои “кадри” от нощната похотливост могат да са доста нестандартни и в такива случаи смехът помага. Може дори да се посмеете заедно с партньора си (зависи има ли и той чувство за хумор и дали не е прекалено ревнив?!).

Сънят е лукс
Забавлявайте се със сънищата си. Запомнете, че сексуалните видения просто са нормален страничен ефект на бременността и не им позволявайте да ви тревожат. Все пак сънуването е нещо чудесно, защото преди всичко то означава, че спите. А това е лукс, на който може би няма да се наслаждавате толкова често след появата на бебето.

Донка Дамянова
психолог