За родина на дюлята се смятат Кавказ и Северен Иран. Тя се отглежда като култура отпреди 4000 години.

Съставът и вкусовите качества на дюлята се влияят от климатичните и почвените условия. Значение има и начинът на отглеждането й. Едри дюлеви плодове с крехка и ароматна месеста част се получават от торени и поливани дървета в райони с топла, продължителна есен и с по-голяма влага.

Дюлите имат тръпчив вкус, който се дължи на по-голямото съдържание на дъбилни вещества. Именно този вкус ограничава присъствието им в прясно състояние на трапезата и като че ли е причина да не са сред най-обичаните плодове. Преработен обаче в компот, конфитюр, желе, сладко и др., този плод става много вкусен и притежава ценни хранителни вещества.

“Дисекция”
В дюлята има около 83% вода, 13% въглехидрати, по-голямата част от които са глюкоза и фруктоза, и съвсем малко захароза. Съдържанието на пектин в някои сортове достига 3%, което придава добри желиращи свойства. Пектинът се съдържа най-вече около семената и семенната “камера”, затова те не бива да се отстраняват при приготвянето на желе и конфитюр.


Дюлите са богати и на ароматни вещества, калиеви и железни соли, витамин С и витамини от група В.

Кога да се берат?
С настъпване на сезона за бране плодовете растат интензивно с 2 до 4 г на ден. Следователно преждевременното им откъсване може да попречи на наливането им и да влоши техните вкусови качества. Ако пък беритбата закъснее, част от плодовете окапват и стават негодни за съхраняване, защото се нараняват, а на останалите по дървото срокът на съхраняване намалява. Ето защо много важно е да се определи кога точно да се откъсне плодът.
Дюлите се берат, когато цветът им от зеленикав стане жълтеникав, мъхът по тях намалее и лесно се премахва. Важно е и как се откъсват – първо плодът трябва леко да се повдигне и завърти. Дюлите се берат без дръжки, тъй като клончето, на което е плодът, има пъпки. През следващата година те ще дадат цветове и съответно – плодове.

Как се съхраняват
За да се запазят по-дълго и по-добре, плодовете в никакъв случай не бива да се оставят на открито или да се покриват с брезент (полиетилен). Обраните плодове да се съхраняват в дървени касетки, постлани с хартия, като се сортират по големина, форма и здравина. Дюлите могат да са в едно помещение с ябълки, но не и с круши, защото те ускоряват доузряването и скъсяват срока на съхраняването им.
Най-благоприятна температура за запазване на дюлите е около 0 ºС при относителна влажност на въздуха 90–92%. При тези условия плодовете бавно доузряват и се запазват в добър вид до края на декември.

Лечебни свойства
Още от дълбока древност са известни лечебните свойства на дюлите при различни заболявания. В основата на това действие е доброто съчетание на пектин и дъбилни вещества. Това съчетание има противовъзпалително и затягащо действие. Ето защо дюлите се включват в диетата при стомашно-чревно разстройство под формата на компот, но без захар.
Поради високото съдържание на желязо се препоръчва плодът да се консумира от деца с анемия. Отварата от дюлеви семки пък е отдавна познато средство при простудни заболявания с кашлица, които са тъй често срещани при малките деца.

Сладкиш с дюли (16 порции)
Продукти: 3 яйца, 200 г захар, 150 г масло, 350 г брашно, 2 дюли (или 400 мл нектар от дюли), 50 г квасено мляко, 2 г (щипка) хлебна сода, 5 г (2 щипки) амонячна сода.
Приготвяне. Разбийте яйцата със захарта. Последователно прибавете разтопеното масло и квасеното мляко с разтворената в него хлебна сода. Разбийте добре, след което смесете с настърганите дюли. Накрая лъжица по лъжица прибавете брашното, смесено с амонячната сода. Получената смес изсипете в намазана с мазнина и посипана с брашно тава (електрическа тенджера) и изпечете до зачервяване.

Компот от дюли (1 порция)
Продукти: 100 г дюли, 50 г захар, 100 мл вода, ¼ лимон.
Приготвяне. Измийте много добре дюлята и я разрежете на 4 части, от които нарежете тънки резенчета. Поставете на котлона да се вари до омекването на плода. Добавете захарта и лимона, нарязан на лентички, и върнете на котлона, за да кипне още веднъж.

Пюре от дюли
Приготвяне. За пюрето използвайте само напълно зрели плодове. Избършете с кърпа дюлите, за да отстраните мъха им. Измийте ги, почистете семенните “камери” и нарежете на резенчета. Ако искате, може и да обелите парчетата. Задушете ги с малко вода на пара. Омекналите дюли претрийте през сито или смелете с машинка. Отново загрейте пюрето до завиране, подсладете на вкус с по 200–300 г захар на килограм и докато сместа е вряща, насипете в буркани, които се затварят херметически. Обърнете бурканите с устието надолу. Оставете ги върху капака до пълното им изстиване.
Пюрето от дюли можете да използвате за плънка на сладкиши или да го поднасяте за закуска или като десерт на детето.