На младите татковци не им е лесно. Те искат да са също толкова близки с бебето, както е майката, но тя има естествена преднина в конкуренцията. Не се безпокойте, татковци, можете да наваксате. Ще ви дадем някои идеи. Е, новоизлюпените бащи няма да развият бюст, но все пак бебето ще ги направи по-малко мъжествени. От третия месец на бременността нивото на мъжкия хормон тестостерон спада, а на естрогените се покачва. Какво иска да каже природата с това? Най-вероятно посланието гласи: “Човече, ти също го можеш. Макар че не си носил детето в корема и не можеш да кърмиш, не бива да се чувстваш изолиран. Мама и бебето не са някакъв специален съюз, в който няма място за теб.” Защото мъжете могат да се отнасят с бебетата също толкова мило и внимателно, както жените. Достатъчно е да следват една импровизирана програма.


Отдайте се изцяло на бебето. Бързо да подготвите отчета за службата, бързо да отскочите до химическото чистене, бързо да вземете бебето на ръце – просто го забравете! И съвсем малките усещат, когато таткото е под стрес и предпочита спокойствие. По-добре отделете 30 минути, в които да отдадете цялото си сърце на бебето, отколкото 1–2 часа, но с поглед, трескаво следящ часовника.

Върнете се към детството. Много мъже смятат, че когато станат бащи, трябва да сложат край на купоните и да гледат само сериозно на живота. Съвсем не е така! Лудувайте, правете се на клоун, пълзете на четири крака из жилището – така най-бързо ще спечелите сърцето на детето си.
Обръщайте внимание и на мама. Обикновено бащите се оплакват, че след появата на бебето сексът остава на заден план. Никога не забравяйте, че майката се нуждае от аплодисменти и комплименти. Постоянно й вдъхвайте самочувствие (ако е свикнала на похвали в професията си, в този период ще се чувства потисната), като я хвалите колко добре се справя с всичко. И Тя иска да е жена и се радва на възможността понякога да сте само двамата.

Вярвайте в себе си. Мъжете се справят с толкова сложни житейски задачи, но мисълта да останат няколко часа сами с бебето ги хвърля в паника. Бъдете по-смели! Научете повече за бебето. Сложете ръка на сърцето си и отговорете: Как се казва съседското момиченце, което понякога идва да си поиграе с Вашето бебе?

 • Кой е педиатърът, който се грижи за детето Ви?
 • Как се казва приятелчето му от яслите?
  Ако не знаете точния отговор на тези въпроси, добре е по-внимателно да слушате, когато партньорката Ви разказва за ежедневието на детето. Понякога и Вие го водете при педиатъра или в яслите. Само ако сте с детето при много и различни ситуации, ще можете да го разбирате по-добре и да се сближите с него повече. И като баща бъдете мъж. Има едно нещо, за което Вашата партньорка ще Ви нахоква, но пък слънчицето ще Ви обича – да го хвърляте високо във въздуха. Майките са по-предпазливи, мъжете – по-решителни. За бебето е важно да изпитва влиянието и на двете страни.
  Организирайте по нов начин служебните си ангажименти. Сигурно ще се намерят някои възможности – да се уговорите с шефа няколко дни да работите до по-късно, за да сте свободен примерно един следобед. Или временно да преминете на плаващо работно време.
  Наслаждавайте се на нежностите. Най-близко ще сте до бебето при непосредствения контакт с него. Защо целувката в гънката на тила да носи на татковците по-малко радост, отколкото на майките? Любовта на бебето наистина блика, когато боцкащата буза на татко нежно го гъделичка, а гласът му буботи близо до ухото. Мъничето се чувства истински защитено в силните ръце. Създавайте и участвайте в ритуали. Дали ще е приказка преди заспиване, или неделна разходка в парка – децата, както и мъжете, обичат ритуалите. Те създават особена връзка, която даже и мама не може да замести. Правилата са:
 • Най-добрите ритуали се създават от само себе си.
 • Ритуалите са нещо уникално.
 • Ритуалите не трябва да се изоставят, нито “да се дават назаем”.
 • Да не се изживяват от други освен от детето и таткото.