Прекрасно е бъдещият баща да присъства на раждането на детето си, но е и доста притеснително. В такъв момент съветите на опитната акушерка са много полезни.

Първо пристигнете в клиниката
Само спокойно. Бебето не изскача изведнъж на белия свят – особено при първо раждане. По принцип са му нужни около 6–8 часа, за да се роди. Така че ще имате време да подготвите необходимите документи и да отговорите на някои въпроси, докато бъдещата майка.

Намерете мястото си
Докато жена ви избира позата си за раждане или иска да вземе душ, вие ще трябва да изчаквате без притеснение. Имате нужда да се адаптирате към болничната среда. Останете “зад кадър”, седнете на някой стол, докато разберете дали жена ви иска да сте съвсем близо до нея. Ако напрежението е превзело ума и тялото ви и не можете да изтърпите чакането, поискайте съвет от акушерката какво бихте могли да правите.

Правете паузи
Контракциите идват и си отиват – мъчителни часове, които понякога траят дълго. Ще придобиете нови сили, ако от време на време излизате от предродилната зала – естествено само когато акушерката е при жена ви. Сигурно ще намерите нещо за хапване в бюфета на клиниката. Ако случайно се подкрепите с една бира или изпушите цигара, лапнете ментов бонбон (дъвка), преди да се върнете при любимата – в този момент обонянието й е свръхчувствително.

Следете дискретно техниката
Уредът за проследяване на сърдечните тонове на бебето и на контракциите изпълва залата с ритмични звуци, изобразява кривите им върху хартията. Реална е опасността да се вторачите твърде много в показанията на монитора, а не всички раждащи обичат да им се съобщава за идването на следващата контракция. По-добре се опитайте да сте колкото може по-близо до жена си и не се разсейвайте от техниката. Проследяването на показанията е работа на акушерките (или на избрания лекар), но само вие можете да дарявате на половинката си нежност и любов.

Примирете се, че имате второстепенна роля
Приблизително всяко десето раждане, започнало нормално, завършва с цезарово сечение в случай, че се появят проблеми за бебето. Операцията е рутинна за специалистите и по принцип се понася добре от раждащите и от бебетата им. Ако се наложи любимата ви да бъде преместена в операционната зала, вие ще се окажете извън мястото на събитието. Изчакайте търпеливо – след това отново ще сте на преден план като горд татко!

Пропускайте някои неща покрай ушите си
Вероятно от курса за подготовка на бъдещи родители знаете как да масажирате любимата си, когато болките в гърба станат нетърпими. Чули сте, че понякога дори само присъствието ви е достатъчно, за да се чувства тя добре.
Защо ли в този момент тя отблъсква ръката ви, която се опитва да я масажира, вика, като че ли наистина вие сте натрапник, който само й пречи… Почти всички раждащи достигат този стадий. Не правете трагедия – повярвайте, че до този момент половинката ви се справя чудесно.

О, миг, поспри!
Време е прекрасната новина да стигне до всички и първият миг с бебето на бял свят да бъде запечатан от камерата! Не проявявайте нетърпение – това може и да не стане веднага. Не пропускайте обаче да се насладите на върховното щастие през първия час с бебето – това време принадлежи само на мама и татко! Светът навън може да почака още малко. Един sms стига...