Време е за бебе! Ако с партньора си сте решили, че детската стая вече не бива да стои празна, сигурно прекарвате нощите (а защо не и дните) си в буен секс. Все пак обаче възникват някои въпроси, които тревожат много двойки, но ги е срам да попитат. Има теми табу, за които не се говори в лекарския кабинет. Предлагаме ви отговорите на най-свенливите питания, свързани със зачеването.

Трябва ли да изпитвам оргазъм, за да зачена? На теория, ако получите оргазъм по време на секс, той може да ви помогне да заченете. Добре е да знаете обаче, че удоволствието не е непременно условие да забременеете. По време на оргазъм се получават контракции и се създава вакуум ефект, което теоретично привлича сперматозоидите дълбоко в матката. Въпреки това редица проучвания показват, че вакуум ефектът не увеличава шансовете за зачеването. Ключът към така желаното бебе не е да изпитвате върховно удоволствие, а да правите секс в момента на овулация. Някои двойки се опитват да достигнат върха при всеки акт, но това създава напрежение. Стресът е една от най-големите пречки пред зачеването.

Необходимо ли е след секс да лежа с вдигнати крака? След еякулацията повечето от течността, попаднала във вагината, излиза навън. Не се притеснявайте обаче, че по този начин губите ценната сперма. Според д-р Мишел Борър, ендокринолог в Клиниката по репродуктивна медицина в Ню Джърси (САЩ), репродуктивните органи са създадени така, че достатъчно количество сперма да влиза навътре. Не бива да се забравя и фактът, че сперматозоидите се движат бързо и могат да достигнат фалопиевите тръби за 5–10 минути. Някои акушер-гинеколози препоръчват след секс да останете в леглото с възглавница под бедрата си за 15–20 минути. Със сигурност този съвет няма да навреди, затова опитайте. Не стойте обаче с главата надолу. Така само можете да получите главоболие.

Има ли сексуални практики, които трябва да се избягват при зачеването? Вредни ли са слюнката и лубрикантите? Могат ли да се използват секс играчки? Лубрикантите могат да направят сексуалната игра по-приятна, но не са препоръчителни, когато се опитвате да заченете. Те сериозно могат да навредят или дори да убият сперматозоидите, както и да повлияят върху скоростта, с която те се движат. Д-р Джо Шейнфилд, акушер-гинеколог от Пенсилвания (САЩ), съветва да използвате зехтин или белтък от яйце като лубриканти. Не се притеснявайте, че може да се разболеете от салмонелоза. Има риск само ако яйцето попадне в устата ви.


Избягвайте и оралния секс, ако се опитвате да заченете. В слюнката има бактерия, която може да увреди или да намали оплодителната способност на сперматозоидите. Все пак не се отказвайте напълно от интимните целувки. Те са разрешени, когато не сте в овулация.
Стига да ви доставя удоволствие, използвайте и секс играчки. Задължително обаче внимателно ги мийте след употреба, за да не станат развъдник на микроби.
Коя е най-подходящата поза за зачеване? Добрата Всички пози, в които ви харесва да правите секс, са подходящи. Много жени се притесняват, че ако са върху мъжа, спермата веднага ще изтече навън. Това обаче не е така. При еякулацията сперматозоидите се изстрелват със сила и скорост, които им позволяват да достигнат матката без проблем. Битува митът, че мисионерската поза е най-подходяща за зачеване. Няма научни доказателства за това. Запомнете също така, че от позите не се определя  дали ще имате момче, или момиче.

Партньорът ми понякога се самозадоволява. Трябва ли да спре да го прави, ако искаме да имаме бебе? Ако партньорът ви се самозадоволява всеки ден, това може да намали количеството на сперматозоидите и да затрудни зачеването. Все пак обаче мъжът е като „фабрика за бебета”, която работи по 24 часа 7 дни в седмицата. Помолете го да спре със самотните занимания около периода на овулация. Той може да продължи да го прави през останалото време без проблем. Добре е да знаете, че ако мъжът задържа спермата си прекалено дълго, това също може да намали фертилността му.

Външният вид може ли да повлияе на зачеването? Вярно ли е, че жените с големи гърди имат по-големи шансове? Как изглеждате, няма никакво значение, когато сте решили да имате бебе. Според нови изследвания жените с големи гърди и тънка талия имат по-високи нива на хормоните естроген и прогестерон и това им помага да заченат по-лесно. Твърдението обаче не е напълно доказано. Ето защо не хуквайте към кабинета на пластичния хирург, за да се сдобиете с чифт нови гърди, а се концентрирайте и действайте през фертилния период.

Мога ли да пазя диета, докато се опитвам да зачена? Някои диети не пречат на зачеването, стига да са добре балансирани и съпроводени с комплекс упражнения. Прекалено строгите ограничения като тези на Аткинс например, не се препоръчват. Важно е докато правите опити да заченете, да приемате достатъчно калций, фолиева киселина и желязо.

Д-р Яна Стоева
акушер-гинеколог