Бременността е радостно събитие за всяко семейство… ако обаче е планирана. Когато бебето е резултат от скъсан презерватив или забравено противозачатъчно, често бъдещите родители не знаят как да се справят с тази новина. За повечето жени е лесно – веднъж решили да задържат бебето, всяка сутрин се събуждат с мисълта, че след по-малко от 9 месеца ще гушкат малко сладко бебче. Защо обаче бъдещите татковци често не споделят тази еуфория? Егоизъм, страх, дори депресия… За мъж в разцвета на силите си, градящ кариера и с ипотека за кола и къща бебето понякога е по-опасно и от световната икономическа криза.

Бременността
Много бъдещи майки се чудят какво се случва с любимия им през 9-те месеца. Той вече не е толкова мил, грижовен и често пъти избухва в необяснимо раздразнение. Отговорът е съвсем прост – още щом разбере, че тестът за бременност е положителен, бъдещият татко осъзнава, че нищо вече няма да е както преди. Няма да има щури секс лудории, „Чао” и на безметежните напивания след мача Каспичан – Горна Оряховица… Най-вече той ще трябва да порасне. Каквото и да говорят, у всеки мъж се крие малко момче, което иска любимата му да го защитава, да се грижи за него и да му помага. След бебето статуквото драстично ще се промени.


Финансови проблеми. Сумата, необходима за раждането и отглеждането на едно бебе, е колосална. Дори да имате много високи доходи, пак може да изпаднете в паника, след като направите проста аритметика. Ще трябва да плащате за прегледите през бременността (нищо че са безплатни, все пак да видите бебето си с 4D ехограф струва пари), за мазила и кремове за стягане на кожата, количка, креватче, шишета и дрешки (въпреки че не е ясно защо са му на това дете толкова много ританки и бодита)… списъкът е безкраен. Да не говорим за раждането, почерпката за акушерките и задължителната торта в офиса. От всичко това на заден план остава идеята да си купите нова кола или пък билярдна маса. 

Физически проблеми.
Сексът! За много мъже има опасност за 9 месеца (че и след това) да останат на сухо, защото сексът през бременността не е препоръчителен. Появяват се опасения, че нещо може да се случи с бебето, бъдещата майка няма никакво желание или пък се лекува от досадно вагинално течение, което не изчезва месеци наред. Не бива да се пренебрегва фактът, че през следващите месеци сексбогинята, която сте имали в леглото, си взема отпуск и се превръща в рошава, сприхава, често плачеща жена, която всеки ден става все по-дебела. Още по-страшно е към края на бременността, когато не можете да откъснете ръце от прекрасния бюст на половинката си, изведнъж да се изцапате с коластра. Какво за Бога е това?!

Домашни проблеми. Дори да не живеете в огромен палат, след новината за бебето ще трябва да помислите как да преместите плейстейшъна от хола в спалнята, така че бебето да има самостоятелна стая. Освен това няма да мине и без ремонт, боядисване, смяна на дограма… Положението се влошава още повече, когато става ясно, че след раждането тъщата ще се нанесе, „за да помага”, поне за един месец. 
Емоционални проблеми. 9 месеца са идеален срок, за да могат Тя и Той да приемат мисълта за малкото човече. Или по-скоро мама да свикне с идеята за бъдещето, защото за татко всичко е по-трудно. Докато жената има възможност всеки ден да усеща зараждащия се в нея Нов живот и да му се наслаждава, бъдещият татко често се чувства напълно безполезен. За него посещенията в женската консултация са досадни, а да говориш на бебешки език е направо идиотско. 

Раждането
Най-ужасяващото нещо от раждането е несигурността. Какво точно се случва, след като стенещата ви от болка любима влезе в болницата? Малко са все още мъжете, които се осмеляват да прекрачат прага на родилната зала. Повечето мачовци ненавиждат болниците. Те предпочитат да страдат тихо и постоянно да се оплакват, дори и да имат само лека температура, но не и да се срещнат с лекаря. Това е под достойнството им! При раждането обаче нещата са различни. Любимата жена се мъчи и вие нищо не може да направите…
Животът се променя още по-драстично, когато се срещнете за първи път със своето мъниче. Дори и присъствието на тъщата вече не е толкова дразнещо. Не са много мъжете, които ще признаят, че са плакали, когато са гушнали бебчето си за първи път. Акушерките обаче могат само загадъчно да се усмихват, защото… всеки мъж проронва някоя сълза, макар и тайно.

У дома
Добрата новина, след като бебето се роди, е, че на бял свят вече се е появило сладко малко ваше копие. Лошата обаче е, че то непрекъснато иска нещо и се нуждае от постоянни грижи. Плаче, защото е гладно, мокро или му липсва внимание. Напрежението в семейството нараства, започват конфликти… Няма ли край?! Отговорът е „Не!”, но всичко си заслужава. Ако на майката й трябват 9 месеца, за да свикне с бебето, на таткото са му необходими само 9 секунди, докато безвъзвратно се влюби в него още при първата им среща. Заради тази любов могат да се „преглътнат” нааканите пелени, коликите и дори досадната тъща. В крайна сметка бащинството май не е чак толкова идиотско…

Момчил Добрев
психолог