„Скъпи, бременна съм!” Ако внимателно планирате създаването на потомство и правите секс почти по часовник (когато партньорката ви е в овулация), тези думи ще предизвикат сълзи на радост и щастие. В случай обаче че боричкането в леглото е било само за забавление и скъсаният презерватив ви е изиграл лоша шега, едва ли ще сте много доволен. Появата на бебе преобръща света наопаки. Страх, щастие, възбуда... Окрилен от новината или не, все пак трябва да покажете на любимата си, че я подкрепяте в това отговорно начинание.

Любовни думи
Дори да сте темерут по природа, бременността е период, в който жената има нужда да чува най-много нежни и ласкави думи. Тя преминава през обясними и необясними физически и емоционални промени, ето защо вашата роля е да я подкрепяте колкото може повече. Добре е още от началото на бременността да изразявате своята радост и постоянно да хвалите и окуражавате любимата си. Гледайте позитивно на промените, които настъпват. Нека тя да е сигурна, че може да разчита на вас и ще сте до нея във всяка ситуация. Един от най-големите страхове на жената в този период е мъжът да не я изостави. Уверете я, че подобно нещо няма да се случи.

Досадните хормони
Нали знаете какво става с жената на живота ви, преди да дойде мензесът й? Тя прилича повече на зло куче, отколкото на нежна фея. В този период бушуващите хормони я правят чувствителна и лесноранима. През бременността това състояние обаче продължава цели 9 месеца. В началото нивото на естрогените в организма се повишава и при бъдещата майка настъпват много промени. Наред с болките в гърба, киселините и сутрешното гадене тя се чувства неатрактивна, непривлекателна. Не се подигравайте с емоциите на половинката си и с непрекъснато наедряващата й фигура. Кажете й колко е секси и й показвайте по всякакъв начин любовта си. Не се дразнете от резките промени в настроението й. Те се дължат на хормоналната буря, която бушува в нея. Говорете с нея за емоциите й. Ако тя пък ви откаже, не я насилвайте. Давайте й свобода, но й показвайте, че сте загрижен. Най-вероятно емоционалните изблици ще преминат в средата на бременността.

Време е за преглед
Само преди няколко години трудно можеше да се види мъж пред кабинета на акушер-гинеколог. Днес представителите на силния пол вече не се срамуват и придружават любимата си на изследвания. Дори и работното ви време да не позволява да посещавате женската консултация всеки път, бъдете с любимата си на по-важните срещи с лекаря. Не пропускайте първия ехографски преглед, когато за първи път ще видите бебето, или при получаването на резултатите от биохимичния скрининг.

Без секс не може
Има мъже, които се притесняват да правят секс с партньорката си през 9-те месеца. Ако лекарят не е дал изрична забрана, няма от какво да се безпокоите. Любовните ласки могат само да повишат самочувствието на вашата любима. През второто тримесечие гаденето и повръщането вече изчезват и бъдещата майка разцъфтява. Това е периодът, в който желанието й за секс е най-голямо.

Отново на училище
Училището за родители е много полезно, защото от него може да научите почти всичко необходимо както за бременността, така и за отглеждането на бебето. Често на лекциите на С ”9 месеца на училище” бъдещи татковци се учат сами как да къпят, преповиват и обличат бъдещото бебе – изключително ценни познания за бъдещето. Намерете време и желание да посетите поне няколко лекции. Освен всичко останало, там можете да срещнете други бъдещи татковци, с които да ви свърже приятелство за цял живот.

Иван или Джон
Изборът на име може да се окаже повод за много конфликти в младото семейство. Ако някой от бъдещите родители упорито настоява бебето да вземе името на баба или на дядо, а другият не приема… Напишете списък с имена, които ви харесват. Не обсъждайте този въпрос, когато партньорката ви е ядосана. Това е решение, с което детето ви ще се съобразява цял живот. То не бива да се срамува от името, което сте му дали.

Близко ли е болницата
Раждането наближава, ето защо проучете предварително най-краткия път до болницата. Вярно е, че бебето най-вероятно ще се забави 10–12 часа след първите контракции, но напоследък зачестяват случаите, при които то се появява в линейката или в колата по пътя.

Смелият татко
Ако имате достатъчно смелост и сте уверен, че може да издържите на преживяването, останете в родилната зала с партньорката си през цялото време, докато тя ражда. Дръжте ръката й и я окуражавайте. Масажирайте я и изпълнявайте всяко нейно желание. Запомнете – в този момент тя дава живот и на вашето бебе. В края на раждането не се страхувайте да прережете пулсиращата пъпна връв и да прегърнете детето си.

Отново у дома
Трудностите и премеждията започват едва след като излезете от родилния дом. Къпане, смяна на пелени и нощни хранения… Пригответе се за това и не очаквайте от любимата си, че сама ще се справи с всичко. Поговорете с нея дали не е добре да поискате помощ от бабите и дядовците. Вероятно те с радост ще се отзоват на поканата през първите дни.
Не се притеснявайте – отново ще имате време за мачове и бира с приятели… Може би само не толкова често, колкото преди.

Павлина Желева
психолог